Първата монета е с номинал 50 пенса

Първата коледна монета в света е изсечена през 1980 година по поръчка на властите в остров Ман от компанията "Побджой Минт". Тя е оторизирана да сече монетите за отвъдморските владения на Британската империя много години преди компанията да получи поръчката за монета, посветена на един от най-големите християнски празници.

Първата коледна монета е с номинал 50 пенса, като с нея се поставя началото на любопитната традиция да се секат монети и медали, посветени на Коледа. В наши дни такива се правят от множество монетни дворове, включително и в България.

В коледното си послание Борис Джонсън призова британците "да не се карат много"

В повечето случаи става дума за монети или медали, които имат много висока колекционерска стойност и обикновено не се появяват в обращение по начина, по който това се случва с монетите в джоба или портфейла ни. 

След като поставя началото на традицията, компанията "Побджой Минт" сече коледни монети всяка година, като понякога избира символи на празника, а друг път ги посвещава на литературно или музикално произведение. Още в първите години след поставянето на традицията се появява монета, посветена на новелата "Коледна песен" на Чарлз Дикенс.

За тази година компанията е избрала да изобрази снежен човек и бяла мечка на монета с номинал от два паунда.

Тази година сред най-скъпите подаръци е монета от най-висока проба злато във формата на елха, лична емисия монети или пък изображение с чувство за хумор - серия медали с Дядо Коледа на почивка.

У нас монети, медали или кюлчета, посветени на Коледа и Нова година, могат да се намерят в някои компании и търговски банки.