Колкото по-бързо се хване една инфекцията, толкова по-бързо и лесно е нейното лекуване

“Зимата е един класически период, през който вирусните инфекции се развиват. Най-честите такива през месеците януари и февруари са тези, които засягат горните дихателни пътища”, обясни д-р Георги Максимов в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„Различните групи вируси имат и различни предпочитания. Някои се проявяват с възпаление на очите, носа или гърлото. Температура, общо неразположение и болки в ставите пък са симптоми на грипните вируси", каза още той.

Прогноза: Грипна епидемия в средата на януари

"Най-честите начини на предаване на тези вируси е по въздушно-капков път, както и контакт по битов път. Най-важно обаче се оказва, какви са личните защитни способности на човек, както и количеството на вирусните частици проникнали в организма", смята д-р Максимов.

Според него навън контактите очи в очи от много близко разстояние трябва да бъдат избягвани. Маските също имат възможност да предпазват в рамките на 2 часа от слагането им. Фин, вълнен шал също може да бъде поставян пред носа и устата, като създава една бариера за вирусните частици. Миенето на ръцете също е определящо.

"При възникване на проблеми, най-добре е пациентите да се консултират с лекари. Колкото по-бързо се хване една инфекцията, толкова по-бързо и лесно е нейното лекуване", смята д-р Максимов.

Още от разговора гледайте във видеото