От началото на инициативата са закупени 22 кувьозa

Организаторите на инициативата „Капачки за бъдеще” с намерение да събират и пластмасови бутилки. Популярната дарителска кампания е осигурила кувьози в 22 болници в страната. Парите за тях идват от предаването на пластмасови капачки за рециклиране.

Масово събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносени деца

Болницата в Карлово получи кувьоз от кампанията „Капачки за бъдеще” наскоро. „В лечението на едно новородено дете, което има проблем, техниката и апаратурата са от ключово значение”, каза д-р Дориана Маринова - неонатолог в МБАЛ „Д-р Киро Попов”.

От кампанията „Капачки за бъдеще”, след кувьозите, искат да събират средства и за друга медицинска техника. „Има апаратура за ежедневна употреба - пулсоксиметри, веноскопи и други различни видове пренатални и натални монитори, които са в окаяно състояние или повредени”, каза основателят на инициативата „Капачки за бъдеще” Лазар Радков.

 

 

Дариха техника на АГ болницата във Варна с пари, събрани от капачки

Инициаторите се надяват да включат в събирането и пластмасови бутилки. Водят преговори с партньори, които да ги изкупуват и рециклират. Молбата е дарителите да ги смачкват. Така те заемат по-малко място и са по-удобни за транспортиране. 

Според данни на инициаторите през изминалата година са събрани и рециклирани 190 тона пластмаса.