Темата коментира политологът Стойчо Стойчев

„Не бих казал, че акциите в Перник, ще доведат до големи политически трусове, защото политическият ресурс до голяма степен беше изчерпан”. Това заяви политологът Стойчо Стойчев в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Отведоха министър Нено Димов за разпит в спецпрокуратурата (ВИДЕО+СНИМКИ)

„На първо място директната политическа отговорност понесе бившият кмет на Перник, който загуби изборите. Протестът към новоизбран кмет, който е от друга политическа сила - БСП, пък някак си губи почва. Няма стабилна основа това да искаш оставката на току-що избран кмет, който няма никаква роля в тази криза”, коментира той.

„От друга страна се демонстрира много добра работа с изпълнителната власт. Премиерът е постоянно в Перник. Показва се готовност да се съдейства по всякакъв начин – и инфраструктурно, и ресурсно, и финансово”, каза още политологът.

Бившата областна на Перник и отстраненият шеф на ВиК - задържани заради водната криза (СНИМКИ)

Това според него ангажира до голяма степен кмета на Перник и местната власт в решаване на проблема, който към момента по думите му се оказва чисто технически. „На този фон да се търси политическа конфронтация и да търсим политическа отговорност от когото и да е, става безпредметно. Сега на ход е правораздавателната система и прокуратурата, защото в такива тежки случаи трябва да се търси съдебна отговорност”, посочи Стойчо Стойчев.

Борисов за акцията в Перник: Оттук нататък ще говорят прокурорите

„Няма значение дали министърът ще си подаде оставката или не, защото по тази верига има твърде много хора, които е трябвало да сигнализират за ситуацията. В България основният проблем е, че не се извършва контрол.  Институциите, които не са го извършили, реално не извършват някакъв вид грешен политически акт, а наказуем акт, който се преследва от Наказателния кодекс”, категоричен е той.

Целия разговор гледайте във видеото.