Досега това можеше да се случи най-късно пет години преди пенсионирането

Държавата ще даде право на избор на първите хора с втора пенсия да изберат в последния момент дали да прехвърлят партидите си от частен фонд в държавата. Според закона сега това може да стане най-късно до пет години преди пенсионирането. Много от първите, които ще получат втора пенсия през 2021 г. обаче, са изпуснали този срок.

Ощетени ли сме с втората пенсия?

За първите хора с втора пенсия най-важно е да имат избор откъде да я получават - от НОИ или от частен фонд. През седмицата социалният министър Деница Сачева обясни, че избор ще се даде на около 200 000 души.

Пари за втора пенсия се трупат от 2002 г. Затова в партидите още няма достатъчно. Въпреки това, по закон държавната пенсия ще бъде намалена с 20%, ако пенсионерът избере доход и от частния фонд. Например, ако догодина само пенсията от НОИ на един човек е 400 лева, но той избере и частна, би получил 380 лева, т.е. - с 20 лева по-малко. Затова фондовете искат по-малко намаляване. Ако осигурителният институт се съгласи и промени формулата, както искат дружествата, това би означавало доход 436 лева.  Това е проблем, който засяга особено първите поколения, избрали и частен фонд.

„Ако изберат да си запазят парите от универсалния фонд и да ги получават от него, НОИ им намалява пенсията с 20% - това е погрешно и като математика, и като логика”, коментира за NOVA Владислав Русев, изпълнителен директор на пенсионно осигурително дружество.

Според работодателите държавната пенсия трябва да бъде намалявана поне три пъти по-малко - с около 6-7%, а не с 20. 

"Ще бъдат ощетени, защото само половината от времето са внасяли вноските си на две места, а ще им бъде намалена първата пенсията за целия период", обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

"Идеята е да бъде разтурен този втори стълб, да се премахнат личните спестявания и съответно всичко да бъде вкарано в държавата, за да запуши тя едни дупки в пенсионната система за около две години. Това означава да разчитате на българските политици в бъдеще - нещо, което ми се струва особено несигурно", каза Стоян Панчев от Експертен клуб за икономика и политика.