Комисията ще внесе искове за вземане на пободни мерки и срещу бивш заместник-министър на здравеопазването

На днешното редовно заседание Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) реши да внесе в Бургаския окръжен съд иск за отнемане на имущество срещу Николай и Евгения Баневи и свързани с тях юридически лица на обща стойност 140 523 982.29 лв. Двамата са обвинени в участие в организирана престъпна група за финансови престъпления.

Запорираха имущество на Баневи за близо 142 млн. лв.

Комисията претендира отнемане на имоти по цялото Черноморие, както и собственост на 6 търговски дружества за 99 382 686.90 лв., моторна яхта за 97 500 лв., движими вещи, акции, дялове и суми от продажба на имущество.

Сред наличните вещи са множество златни накити със скъпоценни камъни, ценни монети, диаманти и др. Сред имотите са няколко помпени станции, къмпинг „Черноморец“, къмпинг „Каваците“, къмпинг „Златната рибка“ и др.

С друго решение от днес КПКОНПИ ще внесе в Софийския градски съд (СГС) иск за отнемане на имущество на обща стойност 699 767.88 лв. срещу бившия заместник-министър на здравеопазването Михаил Зортев. Той е обвинен за това, че е нарушил служебните си задължения "като е издал разрешение за извършване на идентични медицински дейности, с цел да набави за другиго облага по схемата „болница в болницата“ на територията на МБАЛ „Христо Ботев“ АД - гр. Враца". От Зортев КПКОНПИ иска да бъде отнет апартамент от 125.95 кв. м. в престижен столичен квартал на стойност 420 500 лв., акции и суми от продажба на имущество.

Продават на търг къщата на Баневи за 5,78 млн. лв. (СНИМКИ+ВИДЕО)

На заседанието на КПКОНПИ е решено да бъдат внесени искове срещу още 10 физически лица в СГС и в окръжните съдилища в Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив и София за отнемане на имущество на обща стойност 145 647 580 лв.

"Проверките срещу десетте лица са започнати след получени уведомления от прокуратурата за привличането им в качеството на обвиняеми за извършени престъпления – имотна измама, финансови престъпления, отнемане на чужди вещи с употреба на сила и държане на огнестрелно оръжие без разрешение", съобщават от КПКОНПИ.