Прокуратурата проверява случая

Начална учителка накарала цял клас третокласници да заплюят свой съученик. Скандалният случай е станал на 9-ти януари в Пазарджик, в едно от елитните училища в града.   По случая е започнала проверка апелативната прокуратура в пловдив.

Неприятната случка се разиграла в един от часовете на трети клас. Прокурорската проверка имаза цел да се установи дали има хулиганска проява с цел публично унижаване и дали има принуда.

Учителка в училище „Проф. Иван Батаклиев“ е подредила всички деца от 3б клас в колона по един и ги е накарала да заплюят техен съученик, докато той е бил изправен пред дъската. Причината – наплютото дете било оплюло преди това двама свои съученици.

Бит ли е третокласник, защото пишел бавно?

„Тя е била под афект, в състояние, в което нервите й не са издържали. При работата с деца това често се случва. Тя обясни, че след като до нея дотичали деца, оплюти от въпросния ученик казала да го оплюят, за да види колко е неприятно”, обясни Даниела Кемчева,  директор на училището.

Задържаха мъж по обвинение за нападение над седмокласник в училище в Пловдив

За крайната възпитателна мярка родителите на плютото дете разбират след няколко дни и решили да го преместят в друго училище. Проверка в училището извършиха и социални работници. „Беше установено, че детето наистина е било унизено. Класният ръководител е накарал съучениците му да го наплюят”, коментира Радка Кежева  от дирекция  „Социално подпомагане” - Пазарджик.

АГРЕСИЯ В УЧИЛИЩЕ: Каква е причината за боя между две 14-годишни момичета?

Окръжната прокуратура в Пазарджик си даде отвод с мотив, че при разследването няма да има безпристрастност. По-късно Апелативна прокуратура е отказала да образува производство. „Колегите са приели, че няма данни за извършено престъпление от общ характер. Те са приели, че се касае за морално укоримо поведение и евентуално извършено административно нарушение от страна на учителката”, каза Васил Малинов, окръжен прокурор.

Верка Маратилова не пожела да коментира темата. Тя е наказана с предупреждение за уволнение. Пред NOVA родителите на детето обявиха, че ще търсят правата си в съда. Ученикът вече е преместен в друго училище, а учителката е заплашена от уволнение.