Акцията е заради италианските контейнери с боклук във Варна

Прокуратурата влезе в офиси на фирми, свързвани с Христо Ковачки. Акцията е заради италианските контейнери с боклук във Варна. Претърсени бяха офиси на ТЕЦ „Брикел” и фирмата „Траш юнивърс”, която е специализирана в транспортирането, складирането и обработката на отпадъци.

Откриха отпадъци с неустановен произход в Гълъбово

Иззети са документи. Целта на прокурорите от Варна е да докажат или да отхвърлят вероятността в ТЕЦ-а да са транспортирани италианските боклуци, открити в пристанището във Варна.

Тонове незаконен боклук засечени на пристанище Варна

Документи са иззети и от частната фирма, която

„Тече проверка на територията на дружеството от Прокуратура и Икономическа полиция. Като приключи проверката, ще направим официално изявление. Не, нямаме никакво притеснение. „Брикел” не гори боклук още от 22 август”, заяви Янилин Павлов, изпълнителен директор на „Брикел”.

„В хода на разследването е установено, че отпадъците е следвало да бъдат доставени на площадка, стопанисвана от „Траш юнивърс” ЕООД, а в последствие да бъдат изгорени от ТЕЦ-а, която се стопанисва от „Брикел” ЕАД”, заяви Кристина Боева, говорител на Районната прокуратура във Варна

Гешев: 28 контейнера с отпадъци ще бъдат върнати в Италия

Очаква се 28 от общо 127 контейнера да бъдат натоварени на кораб и върнати обратно на изпращача – „Дентиче пантелоне“ от град Салерно, след като Районната прокуратура във Варна даде разрешение за реекспорта им.

 

 

„Следва да се уточни, че днес ще бъдат превозени контейнерите за сметка на италианските власти”, допълни Кристина Боева.

Първите контейнери от Италия са пристигнали на 9 октомври 2019 г. До 25 ноември миналата година на пристанище Варна-запад са били разтоварени общо 127 контейнера с временен режим на съхранение до 90 дни. Товарът им бил манифестиран като пластмасови и каучукови отпадъци.

Екоминистърът: България изнася повече отпадъци, отколкото внася

След изтичане на срока за временно съхранение при отваряне на контейнерите разследващите установиха разминаване между реалното и заявеното съдържание. Отпадъците са текстилни, стъклени и дървени отпадъци и са предназначени за получателя – „Блацион“ ООД в София. Те трябвало да бъдат доставени на площадката на „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ-а на „Брикел“ ЕАД.

Темата коментира и министърът на околната среда и водите Емил Димитров след заседанието на Министерския съвет в сряда.

Видео: БГНЕС

"Тези, които можем, ще изпратим обратно. Останалите, ако трябва, ще ги унищожим. Но това да продължават да ги разтоварват там няма да стане. Границата е овладяна по море. Прокуратурата ще се произнесе, защото тя е разследващият орган - аз оказвам съдействие. Ще извикам представители на всички четири мощности, които в момента се занимават с преработка на отпадъци. Персонално ще знам от кого ги получават и как стигат от границата до тях. Ако има проблем с тези контейнери, самите саобственици на мощностите ще си ги връщат. Ако някой свали 50 контейнера и само един от тях се окаже, че съдържа нерегламентирани отпадъци, то тогава и 50-те няма да влязат в българия", категоричен бе министър Димитров.

Репортер: Георги Манев