Това предлагат от организацията на автори и музикални издатели "Музикаутор"

Организацията на автори и музикални издатели "Музикаутор" с предложение поне 1/3 от музикалното съдържание, извън филми, спорт, новини и реклами,  да е българско.

Проучване показало, че хората искат да слушат родна музика. За сметка на това пък медиите им я предлагали все по-малко - около 20% от музиката в ефира.

Според предложенията половината от българската музика с текст, която се пуска, трябва да е на български. А тя да звучи между 18.00-22.00 ч. вечерта. Правилата трябвало да важат за всички - частни и държавни, радио и телевизия.

Народна музика с модерно звучене (ВИДЕО)

„Комерсиалната музика залива социалните мрежи, залива всичко. Винаги, когато си комерсиален и си в тренда, намираш начин да пробиеш”, каза Деян Каменов, вокалист на група D2.

Задължителната квота българска музика в ефира обаче оставя на медиите свободен избор на жанр.

„Пусикет Долс“ с първи клип след събирането си (ВИДЕО)

„Нека да има от всичко! Супер! В Западния свят го има същото. Нека да изясним с едно кратко изречение за чалгата. Хора, това е инструментална музика. И като всяка друга музика, която е добре изпълнена и добре измислена, тя също е хубава!”, смята Ясен Козев, председател на управителния съвет на "Музикаутор".

Инициаторите разчитат за избора на българска музика и на редакторите в медиите. Музикантът Венци Мицов има и критичен поглед към предложенията за промени в закона.

Авторските права скараха музиканти и организации

„Виждам монопол на няколко компании, чиито песни се въртят по радиостанциите. Да, вдигане на квотата може би трябва да има, но с ясно парцелиране - процент за нова музика, процент за ъндърграунд. Това е осъществимо, защото например в Германия дълго време имаше процент за нови произведения на симфоничните оркестри”, каза музикантът Венци Мицов.

Задължителна квота за родната музика има в други европейски държави. Предложенията са внесени за обсъждане и в Нардното събрание.