Валежите частично компенсираха януарската суша

Валежите през февруари изпълниха и дори надминаха нормите за месеца в почти цяла Северна България, показва справката на Националния институт по метеорология и хидрология. От 50 до 100 л/кв.м. валеж е паднал в западните и централните части на Дунавската равнина. Най-много валежи измервателните уреди са отчели в западната част на Стара планина, в Рила и Западните Родопи – от 150 до 250 л/кв.м.

По-сухо беше в района на Добруджа, северните части на Пловдивско и Пазарджишко, Ямболско и Бургарско. Изброените райони отбелязват и най-малко валежи като процент от нормата за месец февруари. (Нормата за февруари в равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а в планините - 40-70 л/кв.м.).

Средните температури през изминалия месец бяха високи. В Дунавската равнина, централните райони на областите Пазарджик, Пловдив и Хасково отклонението от нормата е 4-5 градуса. Средно погледнато за месеца в областите Враца и Монтана термометрите са показвали най-високи температури – до 6 градуса над нормите, показват анализите на НИМХ. (Температурната норма за февруари в равнините е от 0 до 5 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 3.).

Какво ще бъде времето през първата седмица на март?

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.