В противен случай лекарите ще направим контрапротест, се казва в позиция

„Категорично се обявяваме против начина, по който се налагат политически искания, уронвайки по този начин авторитета на цялото съсловие и системата на здравеопазването, неглижирайки огромните усилия и постижения за постигане на определени резултати в процеса на реформиране на българското здравеопазване”. Това се казва в позиция на Столична Лекарска Колегия на БЛС.

Барикадиралите се мед. сестри излязоха на прозорец на сградата на НС (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Единственият начин за напредък и развитие е в рамките на закона и по установения ред след провеждане на легитимни преговори между легитимни организации. Призоваваме премиера Бойко Борисов и правителството да не се поддават на шантаж и натиск от 5 медицински сестри с неясна принадлежност и легитимност, за налагане на реформи в здравеопазването, които нямат реална икономическа и структурна обоснованост, а само политически характер”, се казва още в позицията.

Социалният министър: Зад мед. сестрите стоят политически опоненти

„В противен случай ние, българските лекари ще реагираме и ще направим контрапротест в защита на нашите авторитет, съсловие и система на здравеопазване. Лекарската съсловие абсолютно е готово да застане и да се противопостави на прилагане на реформи, които са удобни на шепа хора, за които съсловието положи достатъчно усилия”, се казва в позицията, подписана от УС на Столична лекарска колегия на БЛС.

От КНСБ също се обявиха против протеста на медицинските сестри.

"Във връзка със ситуацията от последните часове, в която представители на медицинското съсловие демонстрираха анархосиндикални форми на протест, държим да подчертаем, че не подкрепяме подобни прояви", се казва в становище на Конфедерацията.

От синдиката заявяват, че не приемат прилагането на "провокативни инструменти при протестни действия, включването на политически лица в тях и умишлено нарушаване на обществения ред".

"КНСБ винаги са подкрепяли и ще подкрепят исканията на всеки, който се бори и протестира за по-високи възнаграждения и подобряване на условията на труд. Има утвърдени и законоустановени начини. Всеки трябва да отговаря пред закона. Както и досега, продължаваме да настояваме за изпълнение на постигнатите договорености в Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване", заявяват още от синдиката.