Това стана ясно на редовния брифинг на Щаба

Дете на 9 години е с положителна проба за коронавирус. То е гражданин на Англия. Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Българин, живеещ в Сингапур, е заразен с коронавирус

Чичото на детето, който е в България, преди да пристигне у нас, е бил контактен със сестра си, която също е болна от коронавирус, добави Мутафчийски. Според него това е пореден случай на безотговорност. Той призова туристическите агенции да наложат по-строг контрол.

Мутафчийски благодари на гражданите, приели сериозно обявените от него мерки. Той изрази благодарността си и към тези, които подкрепиха българските медици, ръкопляскайки от балконите си в неделя вечерта.

"В Гърция има регистрирани още 103 случая, вече са 331. Там се обмисля забрана за излизане от вкъщи. В Босна и Херцеговина още 3 случая. В Румъния още 8. В Северна Македония - 19. В Словения случаите вече са 219. В Италия пък има 3 590 случаи и вече регистрираните са 24 000, а починалите - 368", обяви Мутафчийски. 

Светът продължава да се бори с пандемията от коронавирус

Според него Корея и Китай са светлия лъч, че строгите мерки дават резултат, тъй като случаите на заразени за денонощие драстично намаляват.

"Във Великобритания все още върви тенденция за невзимане на никакви мерки, според тяхна някаква теория. Мерките, които се взимат навсякъде в Европа, са бързи. Страните като че ли взимат все по-рестриктивни мерки. Оформя се тенденция да се осигурят маршрути за пренасяне на товари. Разшириха се страните към които не се препоръчва пътуване. Все още не сме сттигнали до това, да забраним категорично пътуването", заяви Мутафчийски.

 

 

"Следим пациентката в "Пирогов", тъй като тя отговаря на силно застрашените от смърт. В стабилно състояние е, не е интубирана. В "Пирогов" е приета и една от регистрираните преди това, която е на домашно лечение", обяви той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО