Често сред нарушителите са шофьори на товарни камиони, съобщават от Апелативната прокуратура в града

Три нови досъдебни производства пое на специален надзор Апелативната прокуратура във Варна. Две от тях са били образувани от Териториалното отделение в Девня, а едното е на Районната прокуратура във Варна.

Те са за нарушаване на наредбата, правилата и мерките, издадени против разпространяването на заразна болест, каквато е коронавирусната инфекция – престъпление по член 355, ал. 2 от НК. Деянията са извършени по време на обявеното извънредно положение заради COVID-19, свързано със смъртни случаи.

Въвежда се вечерен час за цялата Смолянска област

Прави впечатление, че често сред нарушителите са шофьори на товарни камиони, които след завръщането си в страната не изпълняват карантинния период от 14 дни, а отново поемат зад граница, съобщават от Апелативната прокуратура във Варна.

Другите случаи са на варненци, завърнали се от рискови страни, най-често Италия, които използват престоя си тук за лична работа.

Трета жертва с коронавирус у нас

По време на пандемията от COVID-19 и извънредното положение във връзка с това от прокуратурата напомнят, че си дължим взаимно отговорно поведение, като едно от нещата е социалното дистанциране.

Престъплението по член 355, ал. 2 от НК се наказва с лишаване от свобода по пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

От началото на обявяването на извънредното положение до момента Апелативната прокуратура във Варна осъществява специален надзор и ръководство на 11 досъдебни производства по член 355, ал. 2 от НК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си