Българските банки направиха стрестестовете и ги минаха, коментира министърът на икономиката

Банковата система е стабилна, а БНБ да следи нещата. Това заяви в извънредното студио на NOVA министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Българските банки направиха стрестестовете и ги минаха. За момента банковата система не е уязвима, тя е изключително гъвкава и ще намери правилния начин”, каза министърът.

Според него БНБ ясно е показала, че следи нещата.

БНБ с пакет от мерки за 9.3 млрд. лв. срещу пандемията

Относно спекулата в цените, Караниколов заяви, че има около 130 продукта, които са жизненоважни за населението.

„Следим цените и на едро, и на дребно. От днес има предложение да се сложи таван. Притеснявам се, че ако го сложим, всички ще отидат на максималната цена и след няколко дни ще се събудим с много по-скъпи стоки”, коментира Караниколов. ПО думите му предложението е държавата да следи тези основни стоки и да има механизъм, който да използва, ако цените се повишат спекулативно.

Акция в Бургас срещу спекулата с цените

Що се отнася до туризма, Караниколов обясни, че дори и да се дадат пари за този сектор, той не може да работи в момента.

 „Министерството на туризма подготвя кризисна стратегия”, Караниколов. Той обаче обясни, че се преговаря да бъдат пренасочени средства от еврофондовете, които не са изразходвани.

„Ако този вирус изчезне след 1 месец, за българската икономика няма да има кой знае колко последици”, смята Караниколов. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП