Пробите се взимат извън лечебното заведение

Болница „Софиямед” разполага с лаборатория, която може да извършва диагностика за SARS-COV-2 (COVID – 19) с PCR метод, съобщават от лечебното заведение.

Вземането на проби става извън лечебното заведение. За целта е обособен кабинет, който се намира до аптеката на болницата. Проби се взимат сутрин от 09:30 до 11:30 часа. Желаещите да се изследват трябва предварително да се запишат на телефон: 0895 555 591. Резултатите излизат до 36 ч.

От лечебното заведение допълват, че при необходимост времето за взимане на проби ще бъде увеличено.

Oще 2 нови случая на COVID-19 в България (ВИДЕО)

PCR методиката за откриването на новия коронавирус представлява директен тест за откриване на част от генома (РНК) на вируса и към момента е приет за „златен стандарт" в лабораторната диагностика на този патоген.

„Разполагаме и с китове за откриване на коронавируси, с каквито работи и Националната референтна лаборатория. Китовете и автоматизираната ни апаратура вече са адаптирани и изпробвани за работа с подходящи клинични материали.Такива са проба от гърлото (орофарингеална), дълбока носна проба (назофарингеална), а при специални условия и храчка. Пробите задължително се взимат от специално обучено и защитено лице”, обясни д-р Илия Цеков, началник на лабораторията.

По думите му резултатите от тези изследвания са много по-надеждни от тези на бързите тестове.

От болницата обясняват още, че пробата се взима поне 3-4 дни, след като се появят грипоподобни симптоми.

Всички болници, които са определени от Оперативния щаб за лечение на заболели с Covid -19, са уведомени за възможностите на лабораторията в „Софиямед“.

Тестването би помогнало и за по-пълна и точна картина на развитието на инфекцията в България и съответно до по-добри и адекватни мерки.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП