Предупреждението е на руски лекари

Затлъстяването може да бъде допълнителен рисков фактор в случай на инфекция с коронавирус, съобщава "Известия", позовавайки се на мнението на руски лекари.

Според лекарите причината за повишената опасност е, че хората с наднормено тегло имат по-малка дълбочина на дишане и капацитет на белите дробове, тоест при такива пациенти пневмонията ще се развива по-активно.

Отменят задължителното носене на маски на обществени места

Освен това, колкото по-висок е индексът на телесната маса, толкова по-голяма е вероятността от сърдечно-съдови заболявания или диабет тип 2, което също увеличава риска от усложнения от коронавирусната инфекция.

"Хората с екстремни форми на затлъстяване са коморбидни (страдат от няколко патологии едновременно – бел. ред.) пациенти с поне три до четири заболявания, които увеличават риска от лошо управление на някаква инфекция, включително COVID-19", каза диетологът Наталия Пугачова.

Чуждестранната статистика потвърждава тези предположения: например, Националната здравна служба на Обединеното кралство отбеляза, че почти две трети от тежко болните от COVID-19 са с наднормено тегло, а според председателя на асоциацията на специалистите в отделения за интензивно лечение в Холандия Додрик Гомерс, от това страдат около 80 процента о болните от коронавирус, постъпващи в интензивно лечение.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП