Екипът на Инфекциозната клиника стигна до сърцата на хиляди българи с послание в социалните мрежи

Разказ за борбата със заразата от първо лице. Те са част от хората, които са на първа линия в битката с COVID-19. Те са медиците от Инфекциозната клиника на ВМА.

За да дадат кураж на всички нас, вчера те отправиха и послание, което стигна до сърцата на хиляди българи.

Медици от ВМА с трогателно послание (СНИМКА)

Новият коронавирус е предизвикателство за медиците по цял свят. COVID -19 изненадва дори  инфекционистите с богат опит. Сред тях е и доц. Георги Попов.

„Когато започна инфекцията през януари, мислех, че това е просто един по-тежък грип. Но когато погледнах рентгеновите снимки на нашите тежко болни, коренно ми се промени мнението. Те имаха изключително тежка, агресивна рентгенова картина”, обяснява доц. Попов.

Коронавирусът се оказва изключително непредвидим. Лекарите са винаги нащрек,защото подобрението на болните не винаги означава, че те оздравяват.

„Дори и да спадне температурата, не се успокояваме, защото на това вирусно засягане на белите дробове, много често се наслагва вторична бактериална пневмония, или усложнения. Затова отговаряме с много агресивна терапия”, обясни доц. Попов.

Именно тя дава шанс на трима пациенти в много тежко състояние.

„Бяха на границата на интубиране. Най-възрастната жена беше на 86 г. Не стигнаха до механичната вентилация, което може да им коства живота”, обясни доц. Попов.

В момента в болницата са хоспитализирани 26 души. Именно в Инфекциозната клиника на ВМА се лекуват най-много заразени с коронавирус. Докато там обаче има случаи на COVID-19, пациенти с други оплаквания няма да се приемат.

От лечебното заведение са изписани вече 14 души.

„Още по-щастливи сме, че можем да излекувани още хора и се надяваме тези 26 да ги изпишем живи и здрави. Ще дадем всичко от себе си, да сме горди”, заявява доц. Попов.

А освен на болните, медиците от Инфекциозната клиника протегнаха ръка и към всички здравите. Посланието си, че всичко ще бъде наред запечаха в снимка, а тя чрез социалните мрежи стигана до хиляди българи.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП