Жертвите вече са 12

Нови два случая на починали с коронавирус у нас. Става въпрос за 81-годишен мъж, който се е лекувал в старозагорската болница и 58-годишен мъж, който е бил настанен в "Пирогов".

Пациентът от Стара Загора е издъхнал в болницата в четвъртък. Бил е приет с декомпенсиран диабет и кетоацидоза. „Проявил е белези на коронавирусна инфекция и такава на дихателните пътища. Много бързо е развил двустранна бронхопневмония и дихателна недостатъчност“, заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Оперативния щаб. 

САМО ПО NOVA: Изследователи разкриха помага ли БЦЖ ваксината срещу COVID-19

Общо 477 души са заразените с коронавирус в България до момента. През изминалото денонощие диагностицираните с положителна проба за COVID-19 са 28 души. От тях 8 са приети в болница. 

Добрата новина е, че от COVID-19 вече се излекували 30 души. „Има нови петима изписани - трима от ВМА, един от Пещера и един от Пловдив. Най-младият излекуван е мъж на 27 години, а  най-възрастният - на 80. Средна възраст на излекуваните е 47 години“, каза Мутафчийски.

Добри новини има и за един от най-възрастните пациенти - жена на 86 години,при която благодарение на терапията и усилията на медиците, е избегната интубация. По-голямата част от заразените се лекуват у дома. Въпреки това те са под непрекъснат лекарски контрол.

След проведенето тестувано на народни представители и контактувалите с тях стана ясно, че и съпругата на Хасан Адемов от ДПС е заразена с вируса, обявиха на брифинга. 

„В четвъртък в „Пирогов“ е приет и арестуван мъж, който има признаци на коронавирус. Той е изследван. Постъпило е и дете на 4 години с двустранна бронхопневмония и с изливи в белите дробове. Все още обаче не е интубирано. То също трябва да бъде изследвано", каза още генералът. 

Още двама депутати с коронавирус

Той обяви, че повечето тестове, с които се работи във ВМА и в другите болница, са от дарения. „Вчера ми се обади Цвета Караянчева и ми съобщи, че ГЕРБ иска да си заплати тестовете“, поясни Мутафчийски.

На въпрос кой покрива лечението на тези, които не са здравноосигурени, Мутафчийски обясни, че Социалното министерство се грижи за всички социално слаби.

За последните 24 часа нови заразени има в следните градове: София – 21; Пловдив - 2; Смолян – 2 ; Бургас - 1; Кърджали - 1; Велико Търново – 1.

Правят проучвания дали ваксината срещу туберкулоза е преграда за коронавируса

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП