В махалите бяха разположени КПП-та

Полиция и жандармерия затягат контрола. Започва налагането на крути мерки за нарушаването на изискванията за социална дистанция. Предупреждението е не само към хората, но и към търговци и собственици на големи открити обекти, като пазари.

От тази вечер най-голямото тържище в столицата - Женският пазар, ще бъде затворено. Проверка на място е установила, че мерките за безопасност там не се спазват и е имало струпване на хора, без да се спазва дистанция.

Не се спазва забраната за разходки в парка (ВИДЕО+СНИМКИ)

Властите са категорични, че започват проверки на всички пазари в страната. Ако се констатират подобни нарушения, ще се стигне до затваряне на пазарите. 

А за да не се допусне масово нарушаване на мерките за социална изолация по време на Цветница и предстоящите великденски празници, полицията затяга контрола. Постове на жандармерията вече са разположени по входовете и изходите на ромските махали.

Проверките на входовете и изходите на ромските махали в София започнаха в петък късно вечерта.

"Целта не е санкционна, а е превантивна. Така или иначе, в краен случай там, където се налага и се извършва грубо нарушаване на заповедта на министъра, както и на обществения ред, разбира се, че столичната полиция ще вземе отношение и ще налагаме санкции", заяви директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

Поставиха КПП-та в махалите в София

От събота рано сутринта от столичния квартал 'Христо Ботев" могат да излизат само хората, отиващи на работа. Срещу лична карта и служебна бележка. А тези, които тепърва ще вземат необходимите документи, отидоха на работа, но под условие.

Контролът по достъп до махалите ще покаже и дали се спазва карантината, категорична е кметицата на София Йорданка Фандъкова.

Започват засилени проверки за спазване на мерките в София

"Безкомпромисно трябва да се налагат санкции там, където се нарушават мерките, особено карантината. Това застрашава на практика застрашава живота на хората. И, разбира се, работата на лекарите", заяви тя.

Засиленото полицейско присъствие и КПП-тата в ромските махали ще останат поне до понеделник.

От събота, включително до Великден, засилено полицейско присъствие ще има и около храмовете в страната. Властите напомнят, че литургиите ще бъдат изнесени пред храмовете.

Репортери: Даниела Пехливанова, Илияна Шишкова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!