Как ще отбележим Великден по време на криза?

"Сигурността по отношение на хляба и хлебните изделия в страната е абсолютно гарантирана. Хлябът не свършрва никъде, не оставихме нито един обект незареден. Няма и закъснения в доставките по места. Готвим се за Великден с козунак и козуначени продукти, като по тази линия също няма никакви притеснения". Това заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в студиото на "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

Големи търговски вериги с позиция против предлагането на регионални стоки

Тя добави, че България е износител на козунак и свързаните с него изделия, като страната ни има запазено качество в тази сфера. Чрез коридорите, осигурени в кризата, доставките на материали и продукти се осъществяват безпроблемно към всяка търговска точка в Европа.

"Нямаме данни за провалени доставки в хлебопроизводството и хлебните изделия. Колкото и да са трудни условията, ние успяхме да изпълним ангажиментите си", каза Кукушева.

"Себестойността на козунака се покачи по ред прични. Основната е, че индустрията използва повече средства за защита на здравето на работниците и стриктно изпълнява заповедите на здравния министър относно повишаването на хигиенните норми. Въпреки всичко това, доставните цени остават същите", добави тя.

Регионалната продукция – вече обозначена и на видно място в магазините

По думите й все пак пазарът е много крехък и фин механизъм, който лесно може да бъде счупен. Първите, които биха пострадали от това, са потребителите.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.