Това съобщиха от Националния оперативен щаб

Потвърдените случаи на заразени у нас вече са 747. Към картата със заболелите има и нова област - Ямбол. 

40 са новите случаи на заразени с коронавирус в последните 24 часа. 14 от тях са в болница. Това е ръст от 5.8% спрямо вчера. Заболелите в Смолянско достигнаха 23-ма души, като областта е една от най-засегнатите у нас . Огнището в Смолян се дължи на две причини. Първият случай беше на завърнал се от чужбина. Другите - вероятно заради туристи.

Още три деца заболели от коронавирус, заразата стигна и Ямбол

"Най-вероятно се касае за заболяване от ски курорта. Първите лица от Бургас бяха се прибрали от Пампорово", обясни ген.майор Венцислав Мутафчийски.

Огнище има и в Кюстендил. Новите случаи са 3. Изследваните - 300.

"Огнището е в един шивашки цех, седем заразени, целия цех е изследван. С останалите контактни лица", заяви шефът на Националния оперативен щаб.

Поставят село Паничерево под 14-дневна карантина (ВИДЕО+СНИМКИ)

Забелязва се и ръст на заболелите деца.

"От заразените за денонощието три са деца - на 6, 9 и 15 години, от София и София област. Не са приети в болница", каза Мутафчийски.

 Общия брой на заразените деца е 27, а пет са били излекувани за последното денонощие. А след като заразен с коронавирус избяга с такси от болницата в Стара Загора и така се стигна до карантината в Паничерево, генерал Мутафчийски заговори за по-строги мерки в болниците.

Коронавирусът продължава да парализира Европа

"Най-строгия режим за болни, приети в клиники, е в психиатрите, където дори няма дръжки на вратите. Явно трябва да се вземат мерки за охраняването на тези лица", каза той.

На този фон - масовите скринингови тестове в страната дават добри резултати. От 2500 тествани в Бургас с наличие на заразата са 43-ма души. Ако и в празничните дни хората спазват социална изолация и дисциплина, ситуацията ще остане под контрол, увериха от Щаба.

И тази вечер медици отново са пред пред болниците си, точно в 19 часа, за да ръкопляскат на всички българи, които спазват мерките на социална изолация.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 19; Бургас – 27; Варна – 24; Велико Търново – 9; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 12; Кюстендил – 19; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 15; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 36; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 13; Смолян – 26; София – 447; Стара Загора – 24; Хасково – 9; Шумен – 4, Ямбол – 1.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!