Това заяви пред Европарламента председателят на ЕК

Европа дължи дълбоко и искрено извинение на скърбяща Италия за ситуацията с коронавируса. Това обяви пред Европарламента председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя призна, че европейската общност не е реагирала навреме и както би трябвало, когато епидемията помете като вълна хората в Северна Италия.

Коронавирусът продължава да парализира Европа

Фон дер лайен заяви, че след първоначалния шок Европа е успяла да създаде единни механизми, чрез които помощите под форма на медицински специалисти, материали и други продукти да стигат до всички нуждаещи се държави. Тя подчерта, че страните членки, които имат икономическа възможнос, ще помогнат на държавите, изпитващи трудности в момента.

Финансовото изражение на помощта в Европейския съюз възлиза на над 3 трилиона евро. Мерките трябва да бъдат гласувани от европейските депутати.

Урсула фон дер Лайен: Социалната изолация за възрастните може да продължи по-дълго

"През последните 4 седмици Европа направи повече, отколкото през първите 4 години от предишната криза. Ние одобрихме 1 милиард евро за хърватските предприятия, 1,2 милиарда - за гръцкия малък и среден бизнес, 20 милиона евро - за португалските рибари. За първи път в историята имаме пълна гъвкавост по пакта за стабилност и растеж. Заедно с решенията на финансовите министри от миналата седмица, ще бъдат достъпни допълнителни 500 милиарда евро за всички, които се нуждаят от тях. 100 милиарда евро ще бъдат отделени за компенсиране на доходите на хората в пострадалите държави. Това е европейската солидарност", заяви председателят на ЕК.  

Европарламентът гласува мерки за смекчаване на последиците от COVID-19