Инфектираните по света надминаха 2 милиона и 330 000 души

Европа отчете мрачен рекорд - 1 милион заразени от коронавируса. 95 000 души са починали от COVID-19 на Стария континент. Инфектираните по света надминаха 2 милиона и 330 000 души. Най-тежко засегнатите от пандемията държави - Съединените щати и Испания, вече обмислят отмяна на част от ограниченията.

105-годишна испанка надви COVID-19 (СНИМКА)

Испания, където броят на заразените наближава 200 000, а на починалите надхвърли 20 000, ще удължи извънредното положение до 9-ти май. Първите, които ще се радват на частична отмяна на рестрикциите, ще бъдат децата.

„От 27-ми април испанското правителство ще вземе мерки за облекчаване на блокадата. Децата ще могат да излизат навън и да се радват поне на онзи напредък, който виждаме в еволюцията на пандемията”, посочи Педро Санчес.  

Облекченията ще важат само за 8-те милиона деца в най-тежко засегнатата държава в Европа. Основните ограничителни мерки  остават в сила, като възрастните ще могат да излизат само да купят храна и до аптеката.

Пентагонът удължи ограниченията за пътуване до 30 юни

Съединените щати, където заразените са повече от 735 000, а починалите – 39 000 - също облекчават мерките.

„Откакто издадохме правилата да отворим Америка отново, преди два дни, няколко щата, начело с губернатори както от Демократите, така и от Републиканците, обявиха конкретни стъпки да започнат безопасно, постепенно отваряне. Тексас и Върмонт ще разрешат на определени отрасли от бизнеса да заработят в понеделник, като изискват социално дистанциране и предпазни мерки”, обясни американският президент Доналд Тръмп.

В няколко американски щата започнаха протести срещу заповедите хората да си стоят вкъщи. Демонстрации срещу икономическия срив в резултат на пандемията имаше в Мичиган, Охайо, Кентъки, Минесота, Северна Каролина и Юта.

Британците не искат да се връщат към "нормален" начин на живот

Великобритания пък е близо до пика на епидемията, обявиха властите на Острова със 15 000 починали и 150 000 заразени. Добрата новина обаче е, че броят на пациентите в болниците в Лондон е намалял през последните дни. Подобна тенденция се наблюдава и в други части на страната.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!