Това заяви депутатът от БСП в студиото на „Плюс-минус. Коментарът след новините”

Във вторник Народното събрание трябваше да заседава извънредно по предложение на БСП, за да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов. От ГЕРБ обаче не се регистрираха и не беше събран необходимият кворум. Като мотив управляващите изтъкнаха, че в извънредно положение депутатите трябва да дават пример и да не се събират на едно място.

„В парламента видях едно отсъствие. Отдавам го на една последователна позиция на мнозинството и на правителството, което се опитва да прекрати заседанията на парламента от около 3-4 седмици”, коментира депутатът от БСП Валери Жаблянов.

БСП са внесли второ искане за свикване на извънредно заседание на парламента (ВИДЕО)

Според него парламентът не работи пълноценно, защото не действал парламентарният контрол. „За да функционира трябва да има седмична програма, обявена от председателя на Народното събрание и законодателна такава. В момента всичко това отсъства. Така че парламентът не работи”, посочи депутатът от БСП.

В контекста на разговора за пълноценната работа на парламента Валери Жаблянов коментира и 3-месечното отсъствие на левицата от пленарната зала преди няколко месеца. „Това беше грешка на БСП тогава. Много хора от партията не подкрепиха тази грешка и предложихме тя да бъде обсъдена, защото подкрепата за парламентаризма трябва да бъде последователна. Когато това решение беше гласувано, то се прие с мнозинство”, обясни той.

Извънредното заседание на НС се провали, ГЕРБ не се регистрираха

Жаблянов посочи, че в сегашната ситуация могат да бъдат поставени много въпроси. „Организацията по изследването на населението, така наречените тестове, на каква база се прави статистиката, която се предоставя от Националния оперативен щаб. Какви са представите и хоризонтите на правителството относно сроковете на извънредното положение. Може ли то да бъде прекратено, но да продължат да действат някои от извънредните мерки. Ето за такива въпроси говорим, за които правителството трябва да е наясно”, допълни депутатът.

БСП ще се опитат да свикат повторно заседание, защото парламентът трябвало да работи и да контролира мерките по извънредното положение, категоричен е Жаблянов.

Целия разговор с Валери Жаблянов гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.