Организацията говори и за ново увеличаване на заразените, ако ограниченията бъдат премахвани прекалено бързо

Заразените с коронавирус по света достигнаха вече 2 милиона и половина. Смъртните случаи, свързани с COVID-19 са над 170 хиляди. Изглежда, че пандемията забавя ритъм в Европа и все повече страни облекчават ограниченията.

Световната здравна организация отново предупреди да не се прибързва с либерализиране на ограниченията срещу коронавируса.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ СЕДМИЦИ: Спад на броя на заразените в Италия

„Тази битка, битката с COVID-19, ще бъде дълга и наистина е важно да помислим за нов начин на живот. Хората ще трябва да го приемат вече като част от живота им. Частният сектор ще трябва да помисли, как да поднови работа с минимизиране на риска“, казва Такеши Касаи, директор на СЗО за Западния Тихи океан.

От СЗО предупреждават за ново увеличаване на заразените, ако ограниченията бъдат премахвани прекалено бързо.

В Италия, намалява броят на пациентите с коронавирус в интензивни отделения. За първи път от началото на пандемията в страната има повече респиратори за изкуствено дишане, отколкото са заразените пациенти в интензивните отделения. Общият им брой в момента е 2500 и вече няколко поредни дни намалява.

Властите в Мадрид удължиха карантината в страната до 9 май. Въвеждат се обаче известни облекчения за децата.

„От 27 април децата под 14 години ще могат да придружават възрастни по време на вече позволените от закона за извънредното положение дейности. Децата ще могат да излизат навън заедно с възрастни например до супермаркет, аптека или банка“, каза Мария Хесус Монтеро, говорител на правителството в Испания.

Четиридневна карантина в Турция около националния празник

А заради епидемията от коронавирус се отменя традиционното бягане пред бикове в испанския град Памплона. Прочутият фестивал Сан Фермин се провежда през юли и привлича хиляди туристи от цял свят.

В Германия, футболната Бундеслига може да поднови мачовете си още на 9 май. Федералните власти и футболното ръководство обмислят срещите да се провеждат при закрити врати и при строги нови хигиенни мерки. "Един уикенд с футбол е много по-поносим от уикенда без футбол", каза баварският премиер Маркус Зьодер. От Бавария обаче дойдоха и не толкова добри новини.

 „Боли ни и ни е много неприятно, но като много други неща тази година не е нормална и защото не е нормална година за съжаление ще мине без Октоберфест“, заяви премиерът каза още Зьодер.

Прочутият фестивал привлича обикновено около 6 милиона души в Мюнхен. Събитието трябваше да се проведе от 19 септември до 4 октомври. Отмяната ще бъде голям удар за местната икономика, тъй като Октоберфест генерира повече от 1 млрд. евро.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!