По време на разпита те са казали, че имат намерение да осъществят финансов трансфер

Полицията на Азербайджан е задържала български граждани по подозрение в извършване на киберпрестъпление срещу банкови сектор в страната, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Николова: Изграждаме национален пул от киберексперти

По данни на пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на страната, „гражданите с инициали М.Н.С. и В.Ц.М. са използвали специални устройства, микросхеми и други средства, разбивали са различни банкомати на територията на столицата”.

Експерти: За киберпрестъпленията трябва да има сериозни наказания

По време на разпита двамата задържани са казали, че след получаването на пълната информация за картата те имали намерение да осъществят финансов трансфер от едни сметки на други, открити благодарение на фалшиви документи в чуждестранни банки, заедно с други членове на организирана престъпна група в европейските страни”.

Николова: Сътрудничество между частния и държавния сектор е определящо в противодействието на киберпрестъпленията

От азербайджанското вътрешно министерство подчертават, че благодарение на професионализма на служителите на управлението за борба с организираната престъпност, извършването на престъплението е било предотвратено своевременно. Срещу задържаните е повдигнато обвинение по няколко члена от наказателния кодекс, свързани с незаконно притежаване на компютърна информация, използване на електронни носители на данни и други. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.