Това стана със заповедна директора на столичната здравна инспекция

Премахнаха КПП-та на столичните квартали "Факултета" и "Филиповци". Заповедта беше издадена от директора на столичната здравна инспекция вчера и влезе в сила от полунощ.

По-строгият пропускателен режим беше въведен преди по-малко от две седмици заради установени случаи на коронавирус. Влизането и излизането от двата квартала беше възможно само с декларация и служебна бележка или основателна причина.

Ситуацията в ромските квартали е нормална

Масово тестват жителите на квартал "Факултета" за коронавирус

Въведените мерки предизвикаха напрежение сред жителите, което обаче с помощта на медиатори и полицаи беше овладяно бързо.

В момента обстановката в двата квартала е нормална. От 16 до 24 април в  тях са направени 1000 теста. От 54 направени изследвания по PCR метода 17 са били положителни. Шест са смъртните случаи във Факултета и Филиповци. В двата квартала са констатирани и 12 семейни огнища на заразата. "Вследствие на данните за заболелите, които получихме, се установи, че те са съсредоточени в огнища, в които ние вече сме взели противоепидемични мерки , т.е. те са вече карантинирани. Частичните ограничителни мерки, карантинирането, доведоха до ограничаване на заболеваемостта и тенденция към намаляване", коментира директорът на РЗИ - София д-р Данчо Пенчев. 

След първото масово тестване, последвало второ. И станало ясно, че вече няма нужда от ограничаване на движението на жителите на кварталите. "Хора, подбрани на случаен принцип или изследвани по желание се установи, че няма положителни тестове, повечето са отрицателни и тук дифузното разпространение на заболеваемостта го няма", допълни д-р Пенчев. 

София остава основно огнище на заразата – с 11 от общо 39 положителни проби за коронавирус за последното денонощие.  „Във Видин 11 случая. Пловдив - 4, кюстендил - 4, сливен двама, Пазарджик двама, Плевен , Благоевград, Габрово, Хасково и Ямбол – по един”, поясни началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Сред заразените има трима медицински работници – лекар и двама санитари, както и две деца. Момиче на 16 години от РЗИ -Благоевград и момче на 15 години в болницата в Хасково.

Починалите са двама за последното денонощие. Според щаба няма пропуски в дома за възрастни хора в село Гара Орешец, където има 15 заразени.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!