Премиерът говори пред депутатите на извънредно заседание на НС

Мерките, които бяха взети у нас в борбата с COVID-19, са навременни, точни, прецизирани и съобразени с народопсихологията. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на изслушването му от депутатите.

СНИМКИ ОТ ПЛЕНАРНАТА ЗАЛА ВИЖТЕ ТУК

"Мерките са съобразени изцяло с препоръките на СЗО. Затова създадохме Националния кризисен щаб с най-добрите специалисти", каза още Борисов. И подчерта, че по данни на Европейския център за контрол на заболяванията към момента България е на първо място по най-малък брой заболели на 100 000 души население. 

На въпрос на БСП за плановете на властта за излизане от икономическата криза Борисов заяви, че целта е всички средства, които държавата може да задели, максимално бързо да стигат до нуждаещите се.

Борисов: Обмисляме по-рано да премахнем извънредното положение (ВИДЕО)

„Много по-богати държави от нас обещават доста неща, но на практика са приложили много малко мерки”, подчерта министър-председателят. И призова опозицията, ако има конкретни идеи, да ги изложи. „С най-голямо удоволствие ще работим с вас. Когато всичко започна, аз лично се обадих на г-жа Корнелия Нинова и предложих да минем заедно през това. Но ми беше отказано”, заяви Борисов.

В отоговор на въпрос на ДПС той обясни, че в момента у нас има налични над 60 000 теста за коронавирус. "Имаме готовност и ресурс да закупим още, ако са сигурни. Много държави първоначално се хвърлиха да купуват големи количества тестове, които се оказаха неточни. Сега се съдят и се чудят как да ги връщат", поясни Борисов.

"Очаква се до края на месеца над 120 000 работни места да бъдат запазени, благодарение на мярката 60/40", подчерта още Борисов. И добави, че се подготвят още 170 млн. лв.

173 млн. лева за малките фирми със спад от поне 20% в оборота (ВИДЕО)

"Главната ни цел сега е да запазим парите за работещите, за пенсионерите", обясни премиерът. И допълни, че добрата новина е, че все още не се е наложило да се използва възможността за нов кредит до 10 млрд. лв.

Регистрираните безработни от началото на април до момента са намалели близо три пъти, каза още Борисов. И бе категоричен, че рамката на мярката 60/40 е правилната и действа.

В изказване от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова призова кабинета да изготви по-ясен план за излизане от икономическата криза. Според нея от изслушването на министър-председателя е станало ясно, че правителството няма план за излизане от кризата, породена от разпространението на коронавируса. Започнете спешна реформа в здравеопазването, в която болниците не са търговски дружества, обърна се Нинова към премиера от парламентарната трибуна. Според лидера на опозицията прогнозата за безработицата също е сбъркана. Нинова подчерта, че партията й е готова да "подаде ръка" на управляващите. Според Нинова трябва да се увеличи потреблението, а това би било възможно само чрез повишение на доходите. Левицата призова още за предоставяне на безвъзмездни помощи от страна на държавата.

„Категорично правителството, както и всички ангажирани до този момент с битката срещу коронавируса, се справят, нека да не казвам прекрасно, но дават всичко от себе си. Говорим за икономика, защото България се е справила с първия си най-важен въпрос - да овладее и тушира това, което други държави не успяха и катастрофираха. На ден умираха по над 1 000 души в държави с много по-големи възможности, с по-голямо самочувствие“, заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

 

„Ние от ДПС оценяваме противоепидемиологичните мерки на този етап като добри. Те дадоха добър резултат в сравнение с другите държави“. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Социално-икономическите мерки трябваше да са в няколко посоки – за запазване на работните места, за защита на най-уязвимата част от обществото, както и за подкрепа на ликвидността на фирмите. Всичко това трябваше да бъде подредено хронологично с оглед и на възможностите на бюджета. Засега според нас тези мерки са задоволителни. Основно тук е и това, което чухме за подобрената мярка 60 на 40", посочи още той.

„В кризата България се показа като отговорна страна”, заяви депутатът от „Обединени патриоти” Искрен Веселинов. Той призова политиците да спрат да обясняват, че нещата у нас вървят зле и да се съсредоточат върху това как да ги подобрят.

Андрей Слабаков: Борисов взима адекватни решения, опозицията си мери мерките

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки заяви, че парламентът е "заложник на вътрешна битка на БСП". И бе категоричен, че извънредното заседание за изслушване на премиера е било загуба на време.

След изслушването пред журналисти Борисов благодари на българските граждани за това, че постъпват съвестно и спазват мерките за безопасност.

В пленарната зала присъстваха още министърът на финансите Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!