Учениците ще бъдат в училищата за провеждане на изпитите

Учебната година да приключи дистанционно, а учениците да бъдат в училищата за провеждане на изпитите. Това решиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации.Спешната среща се проведе дистанционно.

Датите за изпитите ще бъдат конкретизирани в следващите дни, като се има предвид развитието на епидемиологичната обстановка в страната, съобщиха от МОН.

По време на разговора беше отбелязана готовността на образователната система за провеждане на изпити при спазване на мерки за безопасност, включително за учениците в самостоятелна и задочна форма на обучение, както и за практическите изпити за професионална компетентност.

„Това означава да има отдалеченост един от друг на 2 метра. В стаята най-вероятно ще има не повече от 10 ученици. Всеки ще ползва собствена химикалка. Естествено, че всички ще сме с маски. Най-вероятно на входа ще има и дезинфектанти за всички”, обясни Диян Стаматов - директор на 119-о училище.

В училищата ще бъдат допускани и организирани индивидуални присъствени консултации за децата, които са пожелали такива, или преподавателите са преценили за необходими.

Постигнато е съгласие за определяне на материала, включен в изпитите. Той ще бъде съобразен с усвоените знания и преподадените теми. 

Решението е било обсъдено и на коалиционен съвет с участието на премиера.

„Връщането на учебния процес би означавало разпалване на нови огнища. И действия, които граничат с убийство. И всичко това ще доведе, ако едно дете има коронавирус,  да бъде разпространен в семействата на всички други деца. И какви ще са пораженията върху бабите и дядовците със слаба имунна система – точно убийство”, коментира Валери Симеонов.

Образователното министерство обмисля вариант за организирането на лятна занималня за учениците. Целта - родителите, които са изчерпали вариантите за отпуск или работа от дистанция, да могат да се върнат на работните си места.

„Става дума за времето юли – август да се създаде възможност при спазване на всички хигиенни изисквания с висока степен на чувствителност за игрови вариант на занималня, но не и на учебен процес”, обясни Стаматов.

Ако ситуацията остане усложнена и през есента, училищата може да имат нужда от подкрепа.

Остават и много въпроси без отговор, като този дали детските градини и яслите ще отворят врати. Решение трябва да се вземе до края на другата седмица.

За тогава ще остане и отговорът на въпроса: ще се проведат или ще се отложат изпитите за учениците от 4-ти и 10-ти клас?

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.