Самият министър се тества за коронавирус всяка седмица

Първо министерство у нас – в авариен режим на работа заради коронавируса. Заради случай със заразена хигиенистка в екоминистерството – всички служители са тествани, а работата при нужда ще продължи в резервна сграда, под земята.

Жената е работила само на петия етаж в МОСВ, съобщи министър Емил Димитров в "Здравей, България". Той показа т. нар. „мини министерство” с алтернативен вход, намиращо се под земята и с всички необходими условия за работа. "Това е резервно министерство така да се каже. В него имаме огромна зала за 100 човека, ще работят не повече от 20. Имаме още две зали – в едната ще е оперативната зала, в другата – са другите служби. Има санитарни възли, бюфет, кафе…стая за отдих, градинка отвън“, обясни министър Емил Димитров.

За последно заразената хигиенистка е била на работа в министерството в края на миналата седмица. „Имаме термокамери на входа. Служителката не е хваната, не е имала температура. Тя две седмици е била отпуска, в четвъртък и петък е идвала на работа. И когато събота и неделя е имала влошаване на здравословното състояние - освободихме цялото министерство и преминахме към аварийния план“, коментира министърът на околната среда и водите .

Нови случаи на заразени с COVID-19 медици, положителна проба и при 4-годишно дете (ВИДЕО)

 

 

Заразената жена най-вероятно е имала контакт с другите хигиенистки и най-много - с портиера. Димитров съобщи, че всички служители, които са били на работа в четвъртък и петък, са били изпратени на тест в Александровска болница. „И всички резултати да са отрицателни. Но притеснението ще си остане – всеки има такова - кой дете, кой възрастен човек. Аз всяка седмица се тествам, вчера също бях, не може – ти трябва да си пръв", коментира екоминистърът.

Въпреки че е в същата сграда, подземното ниво е изцяло изолирано. В резервната сграда на министерството се влиза през алтернативен вход – изцяло изолиран от централния. Залата е оборудвана по време на европредседателството. А през последните дни външни хора в нея не са влизали. В подземното министерство имат всички необходими условия за ежедневна работа – както конферентна връзка с правителството, така и с дирекциите в страната.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.