Изготвя се протокол с противоепидемични изисквания

Добри новини за абитуриентите. Дванайсетокласниците все пак ще чуят последния училищен звънец. Тържествено изпращане ще има в дворовете на учебните заведения. До тук се стигна след като хиляди зрелостници помолиха премиера за компромис и шанс нормално да приключат този важен етап от живота си.

Изпитите след 7 и 12 клас – през юни (ОБЗОР)

"Нашето желание е да се съберем в училищния двор и да изпратим уважително изминалите години. Всички ученици преживяхме много трудности през изминалите месеци. Това са последните ни дни в училище, последните мигове като ученици. Завършва един изключително важен етап от нашия живот". С тези думи преди дни абитуриентката Симона Бонева се обръща към правителството. В писмото си до кабинета тя моли от името на хиляди гимназисти да бъде разрешено тържественото изпращане на завършващите тази година.

"Много е важно за нас,  не е заради роклите, не е заради обувките, важен е самият миг. Затваряме една страниа, отваряме друга. Това са 12 години. Страхотни спомени, които искаме да изпратим както трябва", споделя Симона.

 

 

Молбата на зрелостниците беше  обсъдена на лична среща с тях в Министерския съвет. А управляващите решиха да удовлетворятжеланието им. Въпреки по-сложната епидемична обстановка тази година абитуриентите все пак ще се сбогуват с училище така, както повелява традицията. В училищния двор дванайсетокласниците ще имат официално изпращане, но при строги мерки за безопасност. Каква точно ще е организацията, трябва да решат ресорните министерства.

Красимир Вълчев: Училищата са безопасни, дезинфекцират се редовно

По заповед на премиера здравното и образовоталното министерство трябва да изготвят протокол в най-кратки срокове който да бъде изпратен до директорите. В столичното 18 училище нямат протеснения дали ще се справят с организацията.

Плановете са други ученици, освен зрелостниците, да не присъстват, което ще се случи за първи път.  Зрелостниците признават, че са получили и критики за инициативата си, но обещават стриктно да спазят всички мерки.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.