Поколения наред ще се ползват от това, което строим, коментира българският премиер

Първо държавно посещение у нас и символично отпадане на карантината между България и Сърбия. Президентът Александър Вучич беше тук по покана на премиера Бойко Борисов. Целта беше проверка на автомагистрала „Европа” и газопровода „Балкански поток”. Изводът след инспекцията беше, че строителството върви по план.

 

 

Александър Вучич беше посрещнат с почести тази сутрин на летище София от своя домакин - българския премиер.

След кратък разговор между двамата, те се отправиха към новостроящата се АМ „Европа”, за да инспектират от въздуха 17-километровото трасе между Драгоман и Сливница. Българският премиер и Александър Вучич обърнаха внимание и на строящия газопровод „Балкански поток”, където карантината между Сърбия и България заради коронавируса беше официално отменена.

 

 

„Ние отменяме карантината между двете държави и хората могат да пътуват и да се виждат. Осъзнавам, че тази магистрала „Европа”, от София за Белград през Ниш, ще свързва хората и това е важно. Но този проект за разширението на „Балкански поток” е по-важно за развитието на икономиките на двете държави”, заяви Вучич.

„И носи името „Балкански поток”, защото Балканите продължава през България до Сърбия и не случайно газовият хъб се казва Балкан. Отпуснаха и пари от ЕК. Преди дни правителството стана бенефициент на 6 млн.евро за връзката с Ниш. Даваме възможност и да возим и руски, и половината втечнен азерски газ. Това е диверсификация”, заяви Бойко Борисов. „Поколения наред ще се ползват от това, което строим. Работата на „Балкански поток” и на магистрала „Европа” не е спирал, колкото и да е било трудно. Работи се много и по връзката Александруполис –Димитровград”, обясни Борисов.

Той допълни, че е показал разширението на Чирен и новата компресорна станция на сръбската граница.

„Този пръстен Александруполис – Турция – Балкански поток дава възможност за пълна диверсификация на целия регион – ще може се вкарва и руски, и американски, и катарски, саудитски, азерски газ, така че веднага можем да напълним тръбите”, каза още премиерът. Борисово посочи, че с реализирането на „Балкански поток” ще можем да прекараме на Сърбия какъвто газ си пожелаят, „прозрачно, пред очите на Европейския съюз”. „Инвестицията е изцяло българска. Работим честно”, каза Борисов.

 

„Изключително съм доволен от това как върви работата. Сега се намираме в централната част на България, където се изгражда „Балкански поток”. Не съм убеден, че и българите, и сърбите осъзнават колко голямо съществено значение има той и за двете държави”, каза Вучич.

„И за двата народа осъществяването на този проект означава икономически растеж”, категоричен бе той.

И допълни: „Това може би не е една от инвестициите, които хората се почувстват веднага, но на практика това е един много съществен проект”.

„България е наш голям приятел, а българският народ – братски. Г-н Борисов успя да издигне нашите отношения на такова голямо равнище”, каза Вучич и добави, че в Сърбия никой няма да каже лоша дума за България. 

По време на инспекцията стана ясно, че по трасето в момента работят 1600 работника, а други над 400 са под карантина. Предвижда се през юли и август, когато ще е пикът на строителните работи, да са ангажирани над 3500 души.

Проектът е приоритетен за българското правителство, подчертават от правителствената пресслужба. С неговата реализацията се цели повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което от своя страна ще окаже позитивен ефект върху потребителите на природен газ. Като ключов проект за пазарната интеграция, Балкански поток ще допринесе за гарантиране на доставките на природен газ за страната и за региона, като същевременно ще допринесе за създаването реални условия за диверсификация на източниците и маршрутите и възможност за пренос на допълнителни количества природен газ за и през България. „Всичко е по правилата на Европейския съюз“, подчерта премиерът Борисов по време на инспекцията.

„Булгартрансгаз“ ЕАД изгражда газопровод с обща дължина 474 км. Общо са доставени във временните строителни бази 26 489 броя тръби или 324,26 км. На пристанище „Бургас“ има доставени още 10 935 броя тръби или 133,52 км, които ежедневно се транспортират към временните бази. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 403,19 км. Разнесените  тръби по трасето са 281,22 км, от които са заварени 153,06 км. Изкопаната траншея за полагане на газопровода е 100,44 км. Положеният газопровод в траншеята е 91,43 км. Териториите с археологически обекти по трасето се проучват и освобождават за строителството, с оглед опазване на културното наследство на страната ни при изграждането на „Балканки поток“.

За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции – КС „Расово“и КС „Нова Провадия“. Предвидените компресорни агрегати на двете станции ще бъдат най-ново поколение, производство на американска компания, която е лидер в сектора. Към настоящия момент се изпълняват строително – монтажни работи на бъдещата площадка на Компресорна станция Расово. На площадката освен три газотурбокопресорни агрегати ще бъдат разположени и административна сграда, производствени и обслужващи сгради.

Разгледано бе и подземното газово хранилище „Чирен“, което се използва за компенсиране на сезонната неравномерност на потреблението на природен газ у нас и е един от инструментите за гарантиране на сигурността на газовите доставки, като активният му капацитет е 550 млн. м3. С развитието на газовата мрежа на територията на страната и в региона ще се насърчи търговията с природен газ, ще се повиши пазарната конкуренция и ще допринесе за функционирането на ликвиден газов пазар. С цел развитието на „Чирен“ като търговско хранилище се работи по неговото разширение. Планираното разширение се състои от поетапно увеличаване на обема на хранилището – по-големи обеми складиран газ, увеличено налягане на горивото в резервоара, по-голям дебит на всекидневно нагнетяване и добив. Проектът предвижда увеличаване на обема работен газ до 1 млрд.м3 и увеличаване на дебита на добив и нагнетяване до 8 - 10 млн. м3/ден. За целта ще се сондират 10 нови експлоатационни сондажа, както и 3 наблюдателни. През 2019 г. стартира изпълнението на 3D сеизмични проучвания върху площта на Чиренската структура. Проучванията се съфинансират от Механизма за свързване на Европа – безвъзмездните средства са до 3 900 000 евро (50% от стойността на проучването).

Сръбският президент Вучич идва на посещение у нас

Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура е сред приоритетните теми в двустранните отношения между България и Сърбия. В началото на месец ноември миналата година премиерът Борисов прие поканата на президента Вучич и участва в официалното откриване на новоизградения автомагистрален участък по Коридор №10 от българската граница до Ниш, Сърбия. Борисов и Вучич разговаряха по приоритетните за двете страни теми и по време на срещата им през януари месец тази година в Истанбул, където участваха в церемонията по откриването на газопровода „Турски поток“.

Отличните двустранни отношения между България и Сърбия бяха потвърдени и при посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Белград през 2019 година, когато президентът Вучич удостои българския премиер с най-високото държавно отличие на Сърбия „Орденът на Република Сърбия“ за изключителните заслуги на Борисов за развиването и затвърждаването на миролюбивото сътрудничество и приятелските отношения между двете държави.

След инспекциите Борисов и Вучич отидоха във Велико Търново на гроба на Св. Сава в църквата „Св. 40 Мъченици”.

Президентът Вучич обяви, че ще съдейства за развитието на туризма между двете държави.

„Лично ще призова сърбите да посетят гроба на Свети Сава и съм сигурен, че ще го направят”, заяви Вучич.

„Като тръгнат от Белград за Варна на море, със сигурност ще спрат в Търново за Св. Сава”, коментира Борисов.

Официалната визита на Александър Вучич приключи с работен обяд във Велико Търново.  В края на официалното посещение на Александър Вучич у нас премиерът Бойко Борисов изтъкна, че България винаги е изразявала принципна подкрепа за европейския път на Сърбия и че последните четири години страната ни е предоставила безвъзмездна финансова помощ в размер на  2,5 милиона лева.

 

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си