Това заяви министърът на здравеопазването Венко Филипче

Без съмнение има втора вълна от коронавирус, която е резултат от неспазването на мерките за събиране на хората на групи, заяви министърът на здравеопазването на Северна Македония Венко Филипче.

Пик на коронавируса в Северна Македония, връщат полицейския час

"Може да се каже, че увеличаването на броя на заболелите е очаквано заради променената система за тестиране през последните дни. Днес са направени най-много тестове в рамките на 24 часа, което позволява вирусоносителите да се идентифицират на ранен стадий", обясни министърът. Той изрази очакване, че тази втора вълна ще трае кратко, но препоръча гражданите да бъдат максимално внимателни и предпазливи.

"Вирулентността е отслабнала значително, анализът от изминалата седмица показва, че има голям брой на безсимптомни случаи или такива с лека симптоматика", подчерта Филипче. Той обаче предупреди, че това не означава, че вирусът не е опасен.

Пристигащите у нас от Северна Македония подлежат на 14-дневна карантина

Сред заболелите има 13 здравни работници, но работата в болниците, в които са работили, не е компрометирана. Според министърът, решението за рестриктивните мерки е оправдано, а в края на седмицата комисията по заразни болести ще направи подробен анализ на ситуацията и ще предложи по-нататъшни стъпки.

„Вирусът е тук, разпространява се, а неспазването на мерките ще означава продължаване на кризата”, предупреди Филипче.

Според последните данни през изминалото денонощие броят на новозаразените в Северна Македония са 180, от които 109 в Скопие, 26 в Куманово, 15 в Щип, 12 в Тетово. Направени на 1 272 теста. Починали са двама пациенти, а 11 са оздравели. От началото на епидемията броят на заразените в страната е 2 790, от които 1 632 са оздравели, а смъртните случаи са 149. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК