От четвъртък заведението ще работи в нормален режим, обяви столичният кмет

Няма персонал с COVID-19 в 50-та детска градина в София. Това стана ясно след направените 51 PCR теста.

„Всички PCR-тестове за COVID-19 на персонала на детска градина №50 са отрицателни. От утре детската градина ще работи в нормален режим”, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в социалните мрежи.

„Благодаря на Столичната здравна инспекция и на всички служби за бързата реакция и мерки, които взехме за безопасността на децата и персонала”, казва още Фандъкова.

Във вторник беше съобщено, че бързите тестове на три от учителките в детското заведение са положителни за коронавирус. 

Трите детски учителки с COVID-19 в София са били в Сърница през почивните дни?

До напрежението се стигна след снимка във Facebook. Директорката на детската градина вижда, че 7 души от персонала й са посетили Сърница в разгара на кризата с коронавируса. Всички те са били на работа в първия работен ден от седмицата и са контактни с много от децата в групите. Следват спешни бързи тестове на седемте жени. Три от тестовете са положителни.

Направена е цялостна дезинфекция на детската градина. Уведомени са и родителите на 22-те контактни деца.

Екипи на здравната инспекция пристигнаха на място още сутринта, за да тестват всички служители. А от общината започнаха организация за тестване и на децата.

Кметът на София заплаши със санкции. Особено след като стана ясно, че една от учителките обяснила, че не са били в Сърница, а само се пошегували със снимката.

„Точно в това населено място да си позволиш да отидеш или да се пошегуваш, при положение, че отговаряш за живота и здравето на децата, това е абсолютно безотговорно”, коментира Фандъкова.

Новината отекна и в Министерския съвет.

„Добре, накрая ще ви пратим сметката. Толкова усилия, толкова лаборанти и тестове, тези тестове пари струват”, коментира премиерът Борисов.

PCR тестовете ще бъдат повторени след няколко дни.

Репортери: Ивомира Пехливанова, Ивелина Драгнева 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.