В петък новите потвърдени случаи на COVID-19 в областта са общо 17

Ново огнище на COVID-19 беше открито в МВР-Пазарджик. 11 служители на паспортната служба в града са дали положителни проби за коронавирус.

Първият случай е от сряда, когато една от служителките се оказала с коронавирус. След тест на останалите жени в отдела, тази сутрин още 10 са дали положителни проби. Сградата на паспортната служба е била затворена за дезинфекция за 48 часа. Днес тя отново работи.

Паспортната служба в Панагюрище обаче също е затворена заради заразена с коронавирус служителка.

Предполага се, че служителите са се заразили от граждани, които са се завърнали у нас от чужбина, за да подновят документите си за самоличност.

132 са новите случаи на коронавируса у нас, още 6 са починали

„Всички те са в добро състояние, без симптоми. В началото е имало 2-3 служителки, които са почувствали леко неразположение – температура и кашлица. Не се налага хоспитализация, а наблюдение и 14-дневна карантина”, заяви д-р Фани Петрова - директор на РЗИ-Пазарджик.

 

 

Заразените служители са под домашна карантина за две седмици. А цялата сграда, в която се помещава паспортната служба, отдел „Миграция” към МВР и част от пазарджишката прокуратура е била затворена за 48 часа за цялостна дезинфекия. Едва тази сутрин секторът за издаване на български документи за самоличност отвори, но с намален капацитет. Образуваха се опашки и напрежение сред чакащите. От МВР предупредиха, че следващите две седмици ще има забавяне за част от документите.

„Възможно е да има забавяне при издаването на документите, които са за бърза и експресна поръчка и то тези, които са били заявени в дните във вторник и сряда, буквално преди да затворим звеното”, заяви Мирослав Стоянов, говорител на ОДМВР- Пазарджик.

Предполага се, че заразата е пламнала от гражданин от чужбина, посетил паспортната служба.

„Техните ежечасни, ежеминутни среща са с хора от цялата страна и хора, които идват и от страни като Англия, Германия, Франция и подновяват своите документи. Предполагам, че от там е станало и заразяването”, обясни д-р Фани Петрова.  

Днес в полицията в Пазарджик ще бъде направен PCR тест на всички полицаи.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК