Специалистът добавя, че всеки който е притеснен за своето здраве, е длъжен да си обърне внимание

"Увеличението на случаите на COVID-19 в страната е нормално. Аз лично не смятам, че ситуацията е притеснителна. Двата основни фактора за това са движението на хората и броят направени тестове. Лабораториите в страната вече са повече, а медиците, които правят тестове, са по-добри”. Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” доц. Александър Чорбанов от Института по микробиология на БАН.

Шефът на "Пирогов": Спазвайте правилото "Трите Д", иначе наистина яко ще се мре

Специалистът добавя, че всеки, който е притеснен за своето здраве, е длъжен да си обърне внимание. „Ако човек е застрашен, сам трябва да вземе мерки, а не да очаква обществото да се погрижи за него. Вирусът не е жив организъм, а молекула, която е перфектно адаптирана да се разпространява чрез човешките органи. Странно е да му се вменяват качества като хитрост и подлост. Той е една изключителна форма на паразит”, казва Чорбанов.

„За този конкретен вирус се смята, че има моменти, в които може да увеличи своята вирулентност, но това няма как да продължи дълго време. Смятам, че ще се движи с доста стабилни темпове и ще се разпространява, докато критичната маса хора не се срещнат с него”, казва Чорбанов.

Борисов: Ново затягане на мерките ще доведе до паника

Той обясни, че голяма част от хората изобщо не формират антитела. Наличие на такива се наблюдавало само при хора, които боледуват много сериозно. „Намирането на антитела не значи абсолютно нищо. За огромна част от вирусните инфекции, те нямат никакво отношение”, категоричен е медикът.

Целия разговор гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.