Има трима ученици, които имат 100 точки и на двата предмета

Трима пълни отличници на Националното външно оценяване след 7-ми клас. Това отчетоха от образователното министерство. С няколко точки по-ниски  са средните резултати по български език и литература, но пък по математика са по-добри от предишната година.

8  са пълните шестици по БЕЛ. Но и 208 ученици с нула точки на изпита. Това е два пъти повече от миналата година.  Колкото до изпита по математика, отличните оценки сега са три пъти повече от 2019 година. От Образователното министверство казват, че средните оценки по математика за страната остават ниски.

Вълчев: Електронното обучение беше начинът да спасим учебната година

Математиката й е по-силна от българския, но въпреки това и по двата предмета на финалния изпит след 7-ми клас Ралица от Варна е изкарала пълни шестици. Като нея са само още две деца в цялата страна.

Не всички обаче са се справили така, както Ралица. Една от задачите "припъни камък" в изпита по Български език и литература се оказала тази, при която седмикласниците е трябвало да напишат какво внушават стиховете на Ботевата творба "На прощаване": "Като брата си ще станат силно да любят и мразят." Близо 50% от учениците не са успели да дадат отговор.

Излязоха оценките от матурите на седмокласниците

Повечето от седмокласниците са успели да преразкажат "Задача с много неизвестни на Братя Мормареви", но не винаги текстът им е бил фактологически верен и подробен. За голяма част от учениците се оказват труност книжовноезиковите норми, отчитат от образователното министерство. Не малко от кандидат-гимназистите се затрудняват и при разпознаването на частите на речта и частите на изречението.

„Резултатите са в следствие на много работа на учителите, ангажираност на родителите, цялостната образователната среда, учебните програми и метода на преподаване и оценяване. Оценките са сходни с тези от миналата година. Училищата, които по принцип са с по-слаби оценки, са влошили още резултатите си”, каза министърът на образованието Красимир Вълчев. 

Въпреки по-високия брой шестици по математика - средният брой точки за страната остава нисък - малко над 36 при максимални 100. За кандидат-гимназистите било трудно и превръщането на десетичната дроб в обикновена. 

Най-високи средни резултати на малките матури се отчитат  в София, Смолян и Варна, а на опашката е Монтана по Български език и литература и Силистра по математика. Кандатстването за гимназии започва от 3 юли и продължава до 7-ми.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.