Ново проучване провери отрицателно или положително ни влияе социалната мрежа

Социалната мрежа Instagram влияе отрицателно върху начина, по който хората се възприемат, но учени установиха, че въздействието може да е положително, що се отнася до спорта, съобщи "Дойче веле".

5 навика, които ни пречат да отслабнем

Според британско проучване от 2017 г. Instagram е социалната платформа, която има най-силно отрицателно влияние върху възприемането на хората на техните тела, върху душевното им здраве и съня.

Но учени от Норвежкия университет за наука и технологии установиха, че хората, които редовно гледат мотивационни клипове в Instagram е по-вероятно да се заемат активно със спорт. Участниците в проучването били разделени на две групи. Едната следвала акаунт в социалната мрежа, който публикува мотивационни послания или снимки на всеки три дни за период от четири седмици. Другата група не следвала акаунта.

Facebook обмисля да скрие брояча за харесвания

Участниците, следвали мотивиращия акаунт, свързвали активната спортна дейност с много положителни емоции. У членовете на другата група не се забелязвала такава промяна. Според учените причината е, че хората, решили по своя инициатива да спортуват, се забавляват много повече.

Instagram често се използва от фитнес инфлуенсъри за предоставяне на идеи за рецепти и програми - някои от тях са безплатни, а други - скъпоплатени. Американско проучване показва, че 82%  от хората са готови да купят продукт, ако инфлуенсър им го препоръча. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си