Как се стигна до критичната ситуация?

При увеличаващите се случаи на болни от коронавирус, в абсурдна ситуация изпадна една от общинските болници в Пловдив - „Свети Мина”. Само един лекар и две медицински сестри се грижат денонощно за болните с COVID-19.

Драстичен спад на новите случаи на COVID-19 у нас

Доктор Мария Димитрова е на предела на силите си. От дневно дежурство влиза в нощно и от нощно в дневно. Така вече седмици наред. „Персоналът сме двама лекари и две сестри и един стажант-лекар, който ни се притече на помощ”, каза д-р Мария Димитрова лекар в отделението за COVID-19 на МБАЛ „Св.Мина“ в Пловдив.

Приела е 20-ия пациент в отделението, в което са разкрити 30 легла. По стандарт за толкова болни трябва да се грижи три пъти повече медицински персонал.

„Трябва да имаме шестима лекари, между 9 и 12 медицински сестри и шестима санитари. Работещите в момента в отделението все пак не са машини и започвам да се притеснявам сериозно за здравето им. Мисля, че не е уместно, не е редно повече от месец да искаме от тях да продължават в този ритъм”, коментира управителят на болницата проф. Петър Петров.

 

 

На фона на кадровата криза, здравното заведение понесе още един удар. Заради финансово задължение отпреди осем години частен съдебен изпълнител наложи запор върху сметките на болницата, по които Касата плаща за лечението на пациентите.

Общината вече е извършила превод, за да вдигне запора. И търси вариант за спасяване на болницата.

„Ще направя предложение пред Общинския съвет да бъде отпуснат безлихвен заем в размер на 280 000 лева. Може би ще трябва Здравната каса да вдигне лимита, за да може да възстановим болницата”, посочи кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Водят се и преговори със Здравното министерство, част от клиничните пътеки в болницата да са без лимити. Лечебното заведение е пропуснало и сроковете за допълнителното възнаграждение на медиците, които са на първа линия.    

От Община Пловдив обещаха да осигурят и допълнителните 1000 лева на месец за всеки медик от отделението.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.