Това предизвика спор между екоминистерството и община Сапарева баня

Сблъсък между екоминистерството и община Сапарева баня заради джипове в Рила, които продължават да превозват туристи в горите.

Екоминистърът Емил Димитров обяви, че джиповете се качват в планината, въпреки поставената бариера, защото тя се намирала на общинска територия. Кметът на Сапарева баня Калин Гелев се разпореждал бариерата да бъде винаги вдигната, защото в противен случай правата на превозвачите щели да бъдат нарушени. Така години наред около 10 джипа продължават да извършват превози на туристи до територията на националния парк.

Джипове нарушават екоравновесието в Рила

Емил Димитров заяви, че ще настоява за законови промени, а кметът Калин Гелев не беше открит за коментар. Бариерата днес беше охранявана за часове от самия министър и полицията.

„Аз не мога да стоя тук 24 часа, нито пък считам, че на 10 души държавата трябва да плаща, за да пазят планината, природата, екологията от 10 джипа, а тези 10 джипа считат, че могат да правят каквото си искат. Защо? Защото кметът им е разрешил”, коментира Емил Димитров, министър на околната среда и водите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.