Коментират политологът Слави Велев и социологът Евелина Славкова

„Протестите ще продължат, докато не падне правителството, а това няма да се случи скоро”, заяви в ефира на „Здравей, България” политологът Слави Василев. По думите му исканията на протестиращите да има коренна промяна в системата едва ли ще бъдат удовлетворени. „Разумно е да очакваме появата на нов политически субект”, поясни Василев.

„Вече виждаме по-рехави протести. Недоволството ще завърши, когато дойдат изборите. Въпросът е дали след това протестиращите ще бъдат удовлетворени от избора”, каза социологът от „Тренд” Евелина Славкова.

Остават блокадите на три кръстовища в София

Според нея ни очаква много шарен парламент. „Вече въпросът е кои политически сили ще съставят следващото правителство. ГЕРБ няма как да станат трета политическа сила. Те са вече 10 години в управлението, имат твърд електорат, държат местната власт. Виждали сме ги няколко пъти да влизат в коалиция с Реформаторския блок или с „Обединени патриоти”. Може да има правителство на малцинството, може да има правителство, подкрепено от други политически сили, може да има управление между ГЕРБ и БСП. Възможно е двете партии да се обединят, за да се борят с кризата, може да има анти-ГЕРБ фронт, който да управлява.  Всичко е възможно”, поясни Славкова. Според нея президентът ще направи грешка, ако тръгне да създава политическа формация.

Целия коментар гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.