„Ако се наложи, цялата здравна система ще се преформира, за да бъдат лекувани заразените”, каза още той

За доц. д-р Димитър Буланов от месеци COVID-19 е не просто теория, а неразделна част от ежедневието. Той е хирург, който след обявяването на извънредното положение прекарва дни наред в Инфекциозното отделение на Александровска болница, близо до болните и далеч от собственото си семейство. Освен лекар на първа линия, но той вече е и директор на Александровска болница, след като проф. Костадин Ангелов пое поста здрвен министър.

174 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие

„Поемането на Александровска болница от мен е огромно предизвикателство предвид това, че болницата е с много функции, с много голям брой легла, огромен персонал и с утвърдени лидерски позиции за диагностични и лечебни дейности в България. В същото време е и утвърден образователен център за студените по медицина”, каза той в студиото на "Събуди се".

„Постепенно разпространението на коронавируса в България намалява, но това не трябва да ни успокоява, тъй като категорични прогнози няма как да се направят и не трябва да се правят“, заяви доц. Буланов.

Сърбия въвежда PCR тест за влизащите от България

„Със сигурност обаче ще има къде хората да се лекуват”, категоричен бе той.

И допълни: „Министерството на здравеопазването представи програма с прогнозно съотношение на евентуалния брой заболели към възможността на лечебните заведения да разкриват легла за лечение на такива болни. Няма как здравната система да не реагира на нуждата на заболелите. Хората трябва да бъдат спокойни. Ако се наложи, цялата здравна система ще се преформира, за да бъдат лекувани заразените”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.