В него участват над 400 български и американски военни

​Мащабно учение с военна авиация започна край Пловдив. В него участват над 400 български и американски военни, които изпълняват зрелищни демонстрации в небето.

Демонстрациите в рамките на учението „Тракийско лято – 2020” се провеждат на летище „Чешнегирово”. В него участват военни от състава на българските Военновъздушни сили и Съвместното командване на Военновъздушните сили на САЩ в Европа. Демонстрациите продължават до 28 август – вижте как премина днешният ден.

Два хеликоптера „Кугър” извършиха демонстрация на екипи за авиомедицинска евакуация. Според военните, напоследък именно подобни операции, успяват да са полезни на обществото и спасяват животи. „Съвременна ни е техниката и имаме сертифицирани екипажи и техника, които участват по целите на способностите и изпълняват нашите ангажименти, които имаме към НАТО и Европейския съюз”, каза полк. Димитър Павлов, заместник-командир по летателна подготовка на 24-та авиобаза.

Пентагонът създава група за разследване на НЛО

Бяха показани стоварване на товари с парашутен и безпарашутен способ и преодоляване на противовъздушна отбрана. Военните демонстрираха и как се спасява пострадал пилот на терен. „Начинът, по който ние взаимодействаме с американските ВВС като тактики, техники и процедури основно в самолетите и във въздуха, по никакъв начин не се различава по начинът, по който работим и взаимодействаме с нашите ВВС”, обясни ген. Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.

Бяха показани елементи по съвместната подготовка със самолети Cи 27 J Spartan и „Си-130”, както и с вертолет „Кугър”. „Беше изключително ползотворно и за двете страни. За нас като гости американци, успяхме да изпълним много полети в планински терен и летене на ниска височина, което не можем да получим във всяка една държава. Успяхме да извършим и полети срещу МИГ-29, което за нас беше много полезно, както и за българските военно въздушни сили, защото те можеха да водят действия срещу по-голяма транспортна авиация”, коментира майор Дерек Адеуик от Воено-въздушните сили на САЩ в Европа.

Учението беше наблюдавано и от началника на отбраната на страната. „Сложността на учението се вдига с всяка изминала година, за да може да демонстрира такива сложни маневри. Аз лично не искам да бъда на борда на спартана, когато каца и излита така, но ако се наложи, всички ще бъдем”, каза адмирал Емил Евтимов.

През септември е предвидено съвместно българо-американско учение с изтребителна техника. Основната цел на учението е да повиши способността на българските военни да работят с военни от други държави. Демонстрациите продължават до края на месеца.

Репортер: Илиян Велков

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.