Официалното откриване беше на станция "Медицински университет"

В София тръгна третият лъч на метрото. Първоначално ще бъдат пуснати осем станции - от „Хаджи Димитър“ до „Красно село“. Днес пътуването беше безплатно. Очаква се останалите четири станции - от „Красно село” до Околовръстния път при „Горна баня”, да заработят след Нова година.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Строителството на третия метродиаметър започна през 2016-а, а пускането на линията беше отложено няколко пъти. Официалното откриване се проведе на станция „Медицински университет”.

НОВИТЕ СТАНЦИИ НА МЕТРОТО: Как изглеждат и какво е различното по третата линия?

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че е осигурено финансиране, с което да започне строежът на следващия етап от третата линия на метрото.

„През 1972 г. е заложен план метрото в София да се изгради с три линии. Вече се провежда процедурата за избор на изпълнител на участъка от станция „Хаджи Димитър” до кв „Левски”. Гарантирах с подписа си и за избор на изпълнител за участъка от Военна академия през „Слатина” до Цариградско шосе при зала „Арена Армеец”", поясни Фандъкова. И благодари на всички софиянци за търпението. 

„Цялата трета линия  се състои от 4 етапа и има 21 метростанции. Очаква се новият участък да се  ползва от близо 60 000 души на ден”, каза инж. Стоян Братоев, директор на „Метрополитен”. Той поясни, че третият лъч е бил доста труден за изграждане. 

„Имаше лоши геоложки условия. Налагаше да взимаме мерки. При метростанция „Красно село”, например, имаше проблем с много слаби подпочвени води”, поясни Братоев.

На всяка от новите станции има и специални преградни стени, за да не се стига до инциденти и опити за самоубийство.

„Отсечката е изключително важна. Сега е лято и тепърва ще наблюдаваме натоварването. Това е една прекрасна инфраструктура, която осигурява не само удобство, но и сигурност”, коментира министърът на транспорта Росел Желязков.

„С огромни инвестиции само за 11 години дължината на метрото се увеличи с близо 40 км. Нашето метро е най-красивото и най-евтиното в Европа. Цял подземен град и лесна връзка между всички точки на София. Строим еднакво качествено както в Европа, но за много по-ниска цена”, написа премиерът Борисов във Facebook.

От Американското посолство в София, с пост във Facebook, заявиха, че са радостни от откриването на третата линия. Разкриват още, че са „големи почитатели на стилната и експедитивна мрежа на метрото в София”. 

Междувременно по време на откриването на входа край една от новите метростанции се събраха протестиращи от БОЕЦ. Основното им искане беше оставка на кмета на София - Йорданка Фандъкова.

Те не се опитаха да блокират церемонията и работата на метрополитена, но влязоха в словесен конфликт с духовните лица, поканени да осветят новата метролиния.

 

Снимка: Николай Беремлийски, NOVA

Снимка: Николай Беремлийски, NOVA

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.