Повече ме притеснява кога ще дойде и колко ще е ефективна, коментира държавният здравен инспектор

Когато се появи ваксина срещу COVID-19, тя най-вероятно ще е безплатна. Това стана ясно от думите на доц. Ангел Кунчев в предаването „Здравей, България”.

„Почти имаме решение. Ясно е, че ще е безплатна. Ролята на държавата е да пази населението. Мен повече ме притеснява кога ще дойде, колко ще е ефективна и колко хора ще искат да си я направят”, заяви доц. Кунчев.

В последния месец тежестта на COVID-19 е станала по-голяма, а това притеснява здравните власти. Според доц. Кунчев проблемът напоследък се неглижира в обществото. Той призна, че България вече може би е страната с най-висока смъртност в ЕС. „Последните дни имаше доста висок брой на починалите”, коментира доц. Кунчев.

Заразените с коронавирус в света вече са над 24 милиона

Що се отнася до деня рекордьор, в който бяха отчетени 18 починали, той поясни, че там са били събрани случаите от 2-3 дни. „Очевидно в някои по-малки болници техническите кадри не работят събота и неделя и остават в понеделник да отчитат цялата бройка. Това е нарушение”, поясни държавният здравен инспектор.

Данните за високата смъртност се анализират. Една от възможните причини, за да се случва това, е, че заразата засегна много възрастни хора в старчески домове.

Въпреки това, има тенденция за намаляване на случаите на заразени и доц. Кунчев изрази надежда тя да продължи.

Относно началото на учебната година, той коментира, че там ще се случва това, което се случва в обществото. „Ако са високи данните в обществото, вирусът ще го има и в училище. Никой не трябва да си прави илюзията, че училищата могат да бъдат остров на благоденствието. Случаи там ще има”, смята доц. Кунчев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.