Това обяви на пресконференция лидерът на партията Мустафа Карадайъ

ДПС няма да подкрепи проекта за нова конституция, внесен от ГЕРБ. Позицията обяви на брифинг председателят на Движението Мустафа Карадайъ.

От ДПС ще гласуват „против” и за свикване на Велико народно събрание. А причината, според ДПС, е, че „изготвеният проект за нова конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността”. Решението на движението идва по-малко от два дни преди решаващото заседание на парламента на 2 септември.

ДПС РЕШАВА: Ще подкрепят ли ГЕРБ за Велико народно събрание и нова Конституция?

Два дни преди старта на новия политически сезон от ДПС обявиха как ще гласуват за проекта на нова конституция, внесен от ГЕРБ. Решението дойде след извънредно заседание на тясното ръководство на партията и парламентарната група.

 

 

„ДПС няма да подпише внасянето на нова конституция и няма да подкрепи свикването на Велико народно събрание”, обяви Мустафа Карадайъ. И обясни защо.

„Изготвеният проект на нова конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Проектът за нова конституция се отрича от общочовешките ценности – свобода, мир, хуманизъм, справедливост и търпимост. Новата конституция категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт”, заяви Мустафа Карадайъ.

НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ: ГЕРБ на консултации с ВМРО и НФСБ (ОБЗОР)

От Движението са на мнение, че нова конституция може да бъде приета единствено и само след като се чуе гласът на гражданското общество, академичните и експертните среди. И посочиха кой е подходящият момент за това.

„Новата конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати, в спокойно, нормално и креативно политическо време”, смята Мустафа Карадайъ.

Към този момент ГЕРБ получи подкрепа за проекта си за нова конституция единствено от коалиционните си партньори. Те обаче също поставиха редица условия. БСП категорично отказа да преговаря с управляващите. А след „червения картон" от ДПС  ГЕРБ остава да потърси подкрепа  единствено от ВОЛЯ. Час преди заседанието на 2 септември, те ще разговарят с партията на Веселин Марешки. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.