Това са установили екипи на Столичния инспекторат и регионалния исторически музей

6 кв. метра са изкъртените жълти павета в района на пл. „Независимост” и бул. „Цар Освободител” след протестите в сряда. Това е установила проверката на място от екипи на Столичния инспекторат и Регионалния исторически музей.

Изкъртени са още гранитни павета, тротоарни плочи, бордюри и камъни, съобщават от Столичната община.

Протестиращи къртиха жълти павета (ВИДЕО+СНИМКИ)

Жълтите павета стават част от облика на София през първото десетилетие на 20-ти век. Освен един от символите на столицата, те се превръщат в синоним на властта - предимно заради факта, че ясно очертават водещите държавни институции. През 2013-та година те са обявени за културно наследство. 

В 56-тата вечер на антиправителствени протести обаче жълтите павета понесоха щети и дори се превърнаха в средство на агресия.

 

Версиите за историята на емблематичната настилка са много. Една от тях гласи, че са подарък за сватбата на цар Фердинанд. В действителност, реализацията на проекта е дело на тогавашния кмет Мартин Тодоров, а самите те са внесени от Австро-Унгария. Изключително трудно е те да бъдат възпроизведени наново.

“Те са част от нашата история. Преживели са редици с танкове, преживели за бомбардировки, преживели са всякакви катаклизми.Много е скъпо, и трудно, доставката от чужбина, не че е невъзможно, ако се наложи ще купим от Будапеща количества.700 лева на квадрат е нова партида с жълти павета.”, обяви зам.-кметът Тодор Чобанов.

Той предупреди, че от оригиналните павета в резерва на склад са достъпни едва около 350 квадратни метра. Част от протестиращите обаче смятат, че загубата на историческата настилка не е чак толкова голяма.

Рано тази сутрин зоната около Министерския съвет, Президентството и БНБ беше почистена. Извозени са голямо количество отпадъци – бутилки, хранителни продукти, слама. Събрани са и извадените жълти и гранитни павета, плочи и камъни. 

На място е намерен изваден пътен знак и е установен липсващ капак на отводнителна шахта около куполите на Ларгото. От парапета при подлеза на Президентството липсват облицовъчни плочи и решетка от английския двор на сградата. Две от вратите на сградата на Народното събрание са със счупени стъкла.

"Столичната община и СДВР предприемат необходимите действия за установяване на самоличността на гражданите, които къртиха жълти павета. Наличните снимки и записи ще бъдат предадени на полицията", съобщават властите.

 

 

За 2 септември 2020 г. от Столичната община са издадени три съгласувателни писма за провеждане на протестни действия в района. Съгласно Закона за събранията организаторите им носят отговорност за причинените вреди по време на провеждане на събитията и са длъжни да осигурят почистване на мястото след края на мероприятието. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.