Кой държи ключа за следващия кабинет и премиер?

Протестите са дали отражение върху политическата картина в страната. Според проучването на агенция Тренд – ГЕРБ са първа политическа сила с малка преднина пред БСП. Следват „Има такъв народ" на Слави Трифонов, ДПС и „Демократична България”.

„Последните данни на нашето проучване показват изравняването на силите между ГЕРБ и БСП. Това се дължи не на причината, че БСП растат, а по-скоро ГЕРБ губи от своята периферия. В същото време при ГЕРБ се вижда, че най-твърдото електорално ядро е силно мобилизирано”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” социологът Евелина Славкова от агенция „Тренд”.

„Тренд”: 62% подкрепят протестите, 55% са против блокадите

Според нея данните от август и септември показват двама печеливши от ситуацията в страната. Това е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ” и Демократична България.

„Трифонов от много време присъства на политическата сцена, макар и периферно. Той обаче има много ярки послания", смята Славкова.

Пълна подкрепа за протестите дават 34%, а още 28% одобряват вълната от недоволство. Срещу протестите са 30%, като 14% са колебаещите се.

Според нея кабинет на малцинството ще се направи трудно.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.