Коментар в студиото направиха Харалан Александров и Мира Баджева

„Аз съм много доволен от развитието на последните събития в страната. Има нормализация и хората протестират цивилизовано, беше дори красиво. Това със светулките снощи ме очарова”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” социалният антрополог Харалан Александров.

Най-добрата новина за Александров била, че най-накрая прогресивно настроената средна класа ще има представителство в бъдещия парламент.

Кой губи и кой печели от политическата криза?

„Паритетът между ГЕРБ и БСП е страшно любопитен. Едната интерпретация е за двуполюсния модел. Другата е за фрагментиране на парламента. И двете партии са се свили до твърдите си ядра. Развръзката според мен зависи от БСП. Фатално важно е какво ще се случи утре”, смята Александров.

„Аз не мисля, че БСП има шансове да стане първа политическа сила. Все пак това, което ще се случи през уикенда ще бъде много важно. БСП изостава от лидерството на тези протести, защото се занимава с вътрешнопартийни битки”, каза в ефира на NOVA журналистката Мира Баджева.

Според нея най-голямата интрига при БСП е не кой ще бъде новият лидер, а дали ще има над 51% гласуващи и прекият избор ще бъде признат. Тя смята, че Кирил Добрев няма да има силата да оглави БСП.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.