Видео как санитари пренасят пациенти в мушами и найлони предизвика гневни реакции

Санитари от болницата в Ямбол пренасят пациентите в мушами и найлони между отделенията и етажите на сградите. Скандалното видео беше публикувано от роднина на един от пациентите и предизвика вълна от гневни коментари в социалните мрежи. А от здравното министерство следят казуса.

БОЛНИЧЕН АБСУРД: Защо санитари в Ямбол пренасят пациенти в мушами? (ВИДЕО)

„Бях в болницата в Ямбол. Това е болница от павилионен тип. Какво може да се направи? Решението тук е да има вътреболничен транспорт – с линейка да се качва от едната в другата сграда. По отношение на превеждането от едно място на друго – много е важно дали сградата има асансьор, дали количките могат да завият. Това не е модерна болница, тя е строена много отдавна”, заяви в „Карай направо” здравният министър проф. Костадин Ангелов.Според него при някои ситуации решенията, които се взимат, са продиктувани от ситуацията.

Многопрофилната болница в Ямбол има общо 29 отделения. Всички те са разположени в стари и рушащи се отделни сгради. Пренасянето на пациенти е трудно както между отделения, така и вътре в самите сгради.

Нова болница в Ямбол се строи повече от 40 години. Миналата година кабинетът отпусна 27 милиона лева, за да бъде довършена. Обществената поръчка се провали, защото единственият кандидат поиска много повече пари.

Защо в ямболската болница не ползват носилки?

Видеото как санитари пренасят по стълби болен възрастен мъж в найлон е от Белодробното отделение на Ямболската областна болница. 68-годишният пациент от клипа е бил в кома и за съжаление не успява да се пребори за живота си. Абсурдното пренасяне с найлон възмутен заснема с телефон синът му Петър.

Депутатите ще актуализират бюджета на Здравната каса

„Баща ми беше с диагноза карцином на белия дроб и беше в лошо състояние. Да видиш близък така и да го мъкнеш, за да му дадеш първа помощ, за да може да се съвземе е ужасно.  Аз се принудих да помогна на самите сестри и го качихме до четвъртия етаж с една мушама”, разказва Петър Петков.

Сградата на белодробно отделение е строена преди повече от век. Заради стръмните и извити стъпала, пациентите не могат да бъдат пренасяни с носилка, обясниха от болничното ръководство. Сградата не позволявала и изграждане на асансьор.

„Проблемът е и за близки, и за пациенти. Проблемът е и за персонала, защото това изразходва изключително много кадрови ресурс”, казва д-р Димитър Рунков, директор МБАЛ „Св. Пантелеймон“.

Според специалиста това е проблем, който трябва да бъде решен. Без значение кой управлява и кой има желание да го прави.

Създават първата денонощна детска поликлиника в София

„Моят проблем като ръководител е, че аз всеки ден подлагам санитарките на нечовешки усилия. И това мога да кажа, че рефлектитра и върху здравословното им състояние. Голяма част от тях излизат в болнични, заради дискови хернии. Абсолютна амортизация на персонала е това”, добавя д-р Рунков.

Амортизиран е и старият сграден фонд. Болницата в Ямбол е единствената в страната от т. нар. „павилионен тип“. Има 17 отделни сгради, строени от 1912 до 1980 г. Проблемите изобилстват, признава новият директор, поел лечебното заведение от юни тази година.

A цялото интервю със здравния министър гледайте утре вечер, след централните новини. "Карай направо" с Дияна Найденова се завръща в ефира на NOVA.

Репортери: Мира Безос, Диана Найденова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.